skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Gradac - ustanovitev Rdečega križa Slovenije

Rdeči križ Slovenije je bil ustanovljen 18. junija 1944 v Gradacu. 150 delegatov in gostov sew je zbralo v dvorani nekdanjega sokolskega doma. Izvoljen je bil 28-članski glavni odbor. Predsednik je postal dr. Drago Marušič, podpredsedniki pa Metličan Englbert Gangl, Vida Tomšič in Andrej Ilc. Glavna naloga RK-ja je bila zbiranje gmotne pomoči za civilne žrtve vojne in partizansko vojsko. Sedež glavnega odbora bil do osvoboditve v Semiču.Po vojni je RK Slovenije postal sestavni del Rdečega križa Jugoslavije.Spominsko ploščo je odkril glavni ...

Olvasás tovább

Rdeči križ Slovenije je bil ustanovljen 18. junija 1944 v Gradacu. 150 delegatov in gostov sew je zbralo v dvorani nekdanjega sokolskega doma. Izvoljen je bil 28-članski glavni odbor. Predsednik je postal dr. Drago Marušič, podpredsedniki pa Metličan Englbert Gangl, Vida Tomšič in Andrej Ilc. Glavna naloga RK-ja je bila zbiranje gmotne pomoči za civilne žrtve vojne in partizansko vojsko. Sedež glavnega odbora bil do osvoboditve v Semiču.
Po vojni je RK Slovenije postal sestavni del Rdečega križa Jugoslavije.
Spominsko ploščo je odkril glavni odbor RK Slovenije 21. julija 1954 na stavbi nekdanje pošte pred nekdanjim sokolskim domom.
V bližnjem Domu kulture je od 17. junija 1984 stalna muzejska zbirka o delovanju Rdečega križa v Sloveniji.

Vir: ARHIV ZZB NOV Metlika

 

Picture

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Matjaž Rus

Az eredeti anyag szerzője

Matjaž Rus

Kulcsszavak

Gradac, Rdeči križ, 2. svetovna vojna, občina Metlika, Bela krajina

A közzététel dátuma

17.11.2020 17:00

Legutóbbi módosítás

17.11.2020 17:00

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam