skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Gradac - Šola vojaške državne varnosti (spominska plošča)

Po ukinitvi varnostno-obveščevalne službe (VOS) je bila 1.3.1944 za boj proti peti koloni ustanovljena vojska državne varnosti (VDV) kot sestavni del NOV Slovenije. Da bi se usposobili njeni kadri za obrambo pridobitev NOB in nove Jugoslavije, je v gradaškem gradu delala šola varnostnih organov s konspirativnim imenom Točka 77. Od sredine marca 1944 do konca vojne se je v njej zvrstilo devet obveščevalnih tečajev, šest tečajev za borce enot VDV in še administrativni tečaj. Na teh tečajih se je izšolalo več kot 600 ...

Olvasás tovább

Po ukinitvi varnostno-obveščevalne službe (VOS) je bila 1.3.1944 za boj proti peti koloni ustanovljena vojska državne varnosti (VDV) kot sestavni del NOV Slovenije. Da bi se usposobili njeni kadri za obrambo pridobitev NOB in nove Jugoslavije, je v gradaškem gradu delala šola varnostnih organov s konspirativnim imenom Točka 77. Od sredine marca 1944 do konca vojne se je v njej zvrstilo devet obveščevalnih tečajev, šest tečajev za borce enot VDV in še administrativni tečaj. Na teh tečajih se je izšolalo več kot 600 borcev in bork. Šolanje je potekalo tudi v prostorih stare železniške postaje. 

Prvi komandant šole je bil Vinko Bon, komisar pa španski borec Jože Berkopec -Mišel.

Spominska plošča ob vhodu v grad je bila odkrita 1.10.1961.  

Vir: Arhiv ZZB NOV Metlika

 

Picture

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Matjaž Rus

Az eredeti anyag szerzője

Matjaž Rus

Az időszak, amelyet a kép ábrázol

2. svetovna vojna

Helység

Gradac

Kulcsszavak

Gradac, Metlika, Bela krajina, 2. svetovna vojna

A közzététel dátuma

17.11.2020 17:01

Legutóbbi módosítás

17.11.2020 17:01

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam