Térkép  

Bistričani znova na Triglavu, 8. avgust 1945

Potem, ko je bila krvava vojna mimo, se je življenje stežka pa vendarle počasi vračalo v stare kolesnice. Ilirsko bistriški planinci so izkoristili prvo priložnost, da so se odpravili na Triglav, ki so ga desetletja gledali le od daleč. Želja je bila le prevelika. Že tretji mesec po končani vojni so že hiteli na njegov vrh! Skupina osmih Bistričanov se je podala na njegove strmine. Spomini bledijo, na srečo pa je ostala stara razglednica Triglava s tega podviga, ki so jo ohranili v družini Draga Ličana. Na Triglav so se Bistričani odpravili iz Bohinj ...

Olvasás tovább

Potem, ko je bila krvava vojna mimo, se je življenje stežka pa vendarle počasi vračalo v stare kolesnice. Ilirsko bistriški planinci so izkoristili prvo priložnost, da so se odpravili na Triglav, ki so ga desetletja gledali le od daleč. Želja je bila le prevelika.

Že tretji mesec po končani vojni so že hiteli na njegov vrh! Skupina osmih Bistričanov se je podala na njegove strmine. Spomini bledijo, na srečo pa je ostala stara razglednica Triglava s tega podviga, ki so jo ohranili v družini Draga Ličana. Na Triglav so se Bistričani odpravili iz Bohinja kar lahko sledimo po odtisnjenih planinskih žigih. Vrh so dosegli 8. avgusta 1945 in se vrnili po isti poti. Kartico s pozdravi so oddali šele v Ljubljani, saj so bile koče opustošene in neoskrbovane. Med podpisanimi preberemo, da so se tega podviga udeležili: Karlo Muha -Pekov s sinovoma Dragom in Adom, njihov sorodnik Medija z Gorenjske, Milan Cubr, Škrabolje (?) ter še dvoje nečitljivih podpisov.

Bistričane je prevevalo vzpodbudno planinsko vzdušje, ki je planince vodilo, še isti mesec, 30. avgusta 1945, k obnovitvenemu občnemu zbor. Zbor je sklical Vide Oprešnik, tajnik NOO za okraj Ilirska Bistrica.  Več kot 50 prisotnih je za predsednika izvolilo Ivana Bička, za namestnika Dušana Primca in za tajnika Sašo Ličana.

Picture

Hely

Információk

Közzétette

Vojko Čeligoj

Az eredeti anyag szerzője

nn

Az időszak, amelyet a kép ábrázol

1945

A kép keletkezési ideje

Második világháború után

Személyek a fényképen

neznana planinca

Kulcsszavak

Izlet Ilirsko bistriških planincev, 1945

A közzététel dátuma

14.03.2019 16:29

Legutóbbi módosítás

14.03.2019 16:29

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam