skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Zabiče: Gostilna Perkan na Piazzi Roma

Foto razglednica Zabič je posneta med leti 1925 in 1930. Posnel jo je fotograf in izdajatelj razglednic Cadel- Stein. Avtomobil na levi strani je verjetno njegov, saj se je pogosto dogajalo, da je svoj avto parkiral v kader in tako popestril dogajanje na fotografiji.  Na podlagi objavljene foto razglednice oziroma njenega negativa so kasneje natisnili razglednico, vendar je bil tisk v precej slabši kvaliteti kot fotografija, zato je objavljena foto razglednica izjemne dokumentarne vrednosti.

Na njej je ujeto dogajanje pred Trattorio V. Perkan– Gostilno Perkan v Zabičah na vasi v nekem zimskem dopoldnevu. Hiša je danes poznana pod imenom Hribarjeva hiša, vendar so jo predniki zdajšnjega lastnika, ki so prišli iz požganih Podgraj, po drugi vojni odkupili od gostilničarja Perkana, ta se je odselil v Trnovo. Na hiši je nad mogočnim in lepo klesanim portalom vidna ročno napisana tabla Trattoria V. Perkan, lep črkoslikarski izdelek. Nad njo prepoznamo kovinsko tablo Assicurazioni  generali Trieste 1831, to je bila reklamna tablica zavarovalnice katero so ob sklenitvi zavarovalne police dobili lastniki poslopij. Do nedavnega skorajda ni bilo hiše, katero nebi krasila kakšna tablica različnih osiguranc. Natanko takšno hrani na svoji domačiji v Trpčanah Jože Hrvatin – Vrbačov. Velika ovalna emajlirana tabla pa najverjetneje pomeni, da so v lokalu lahko prodajali tobačne izdelke in vžigalice. Lepo je viden tudi vzidani poštni nabiralnik. A še najbolj zanimiva napisna tabla je na levi strani pročelja. Tabla Piazza Roma pove, da so Zabiče v času Italije imele trg Rim, poimenovan po novem glavnem mestu teh krajev.

Na desni strani stoji Primščova hiša. Po napisni tabli, ki jo delno zakriva drevo, je sklepati, da je bila v tem času tam trgovina z živili in raznimi artikli. Na strehi Primščove hiše je mogočen dimnik, kakršnih je danes le še za vzorec.

Pred mogočno lipo, okoli katere je bila postavljena klop, sta stali dve tabli organizacije Touring club Italiano. Ta v Italiji obstaja še danes, ustanovljena pa je bila kot neprofitna organizacija, ki je imela nalogo promoviranje turizma, širjenje zavedanja o bogati kulturni dediščini in postavljanja usmerjevalnih tabel. Izdajali so tudi zemljevide in kvalitetne vodiče. Tabla QUOTA 920 8 km je pomenila, da po osmih kilometrih v smeri proti Gomancem prideš na nadmorsko višino 920 metrov, medtem ko druga tabla usmerja proti Ilirski Bistrici, takrat z že poitalijančenim imenom Bisterza, do katere je 10 kilometrov. Obe tabli imata na spodnji strani reklamo za gorivo ‘Lampo benzina superiore‘.

Pred hišo stojijo italijanski vojaki in domačini, nekateri silno modno oblečeni. Glede na sneg je sklepati da je fotografija posneta v zimskem času, a lahkoto oblečeni možakarji in dve gospe, ter odprta okna v zgornjih nadstropjih, dajejo slutiti, da je takrat že nastopila topla pomlad.

Primož Rojc

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.