skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Vodstvo Ilirskega Sokola 1908

Vodstvo Ilirskega Sokola v Ilirski Bistrici, 1908. Ilirsko-bistriško telovadno društvo Ilirski Sokol je bilo ustanovljeno kot tretje sokolsko društvo na slovenskih tleh; takoj za ljubljanskim 1863, in kranjskim leta 1865. Sodimo, da je bilo to leta 1867, kajti leta 1871 so že razvili svoj prvi prapor in ga blagoslovili v cerkvi sv. Jurija v Ilirski Bistrici. Sledilo je zatišje in ponovna oživitev sokolske dejavnosti leta 1905. Do svetovne vojne je njegova dejavnost dosegla vrhunec telesno kulturne dejavnosti pa tudi narodne, družabne, glasbene in gledališke dejavnosti. Ker je prvi sokolski prapor pogorel v tovarni Pekatet so leta 1909 razvili svoj že drugi sokolski prapor, leta 1912 pa so sredi kraja odprli nov sokolski dom, kot svoj največji uspeh.

Leta 1911 je Janko Kovačič član bistriškega sokola postal član slovenske sokolske reprezentance in na tekmovanju 12 narodov v Turinu pod vodstvom dr. Viktorja Murnika, dosegel najboljši rezultat v suvanju krogle. Slovenska reprezentanca je dosegla 4. mesto med vsemi nastopajočimi.

Na sliki: Vodstvo Ilirskega sokola leta 1908 V sredi sedijo z leve Viktor Tomšič podstarosta,  Josip  Samsa starosta in načelnik Robert Bilc.

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.