skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Velikonočno voščilo z Brkinskimi pirhi, Suhorje 1999

V Brkinih je bila stara navada, da so brkinske gospodinje same krasile velikonočne pirhe. Obenem so tekmovale, čigavi pirhi bodo lepši. Vsekakor jih je prekašala osemdesetletna Antonija Krebelj doma z      Ostrožnega Brda, poročena na Suhorje. V času priprav na Veliko noč, so se otroci že iz navade zbirali pred njeno hišo vsak s svojim pirhom, da ga gospa Antonija lepo okrasi z njenimi značilnimi motivi: srčki, pticami, cvetnimi motivi, tudi s podobami vaških hiš, cerkvijo in velikonočnimi željami.

Otrokom ni bilo težko počakati v vrsti 15 ali 20 minut, da je gospa Antonija z iglo izpraskala na jajčno lupino željeni motiv. Otroci, kot otroci so že naslednji trenutek razbili jajce in z užitkom pojedli vsebino. Menda so bili porisani pirhi bolj okusni.

Prijatelj Romeo Volk, tudi sicer znani raziskovalec tradicionalnih običajev na Bistriškem je o delu Antonije Krebelj tudi pripravil strokovni zapis, fotografiral njene izdelke, Muzejski krožek pa je barvno razglednico z motivom pirhov Antonije Krebelj s Suhorja tudi izdal. Razglednico je oblikoval kar avtor Romeo Volk sam. (360/vč)

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.