skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

TVD Partizan Ilirska Bistrica, 1960

Do izgradnje nove šolske stavbe  Dragotina Ketteja leta 1963 v občini Ilirska Bistrica ni bilo nobene šolske telovadnice.

Sicer pa je Ilirska Bistrica je imela sokolsko telovadnico v Sokolskem domu že od leta 1912 – bila je to osma izvenšolska telovadnica na vsem slovenskem ozemlju. Sokolski dom je po 2. vojni najprej zasedla Jug. Armade in v njej je bil DOM JLA, kasneje je sokolski dom postal Dom družbenih organizacij in v bivši telovadnici so zasedali vsi trije zbori Skupščine občine.

Do izgradnje nove šolske stavbe za Osnovno šolo Dragotin Kette so si pomagali s telovadbo v eni od preurejenih učilnic v pritličju.

Za potrebe šolarjev in članov TVD Partizan so priredili eno od učilnic v samostanu, kjer je ta čas delovala osnovna šola. Za tisoč učencev, ki so obiskovali pouk je bilo to dosti, dosti premalo. Ko pa je naraslo število učencev so še to zasilno telovadnico znova preuredili v učilnico.

V tem času so mladi z veseljem obiskovali tudi telovadbo v okviru TVD PARTIZAN Ilirska Bistrica v istih prostorih v času, ko telovadnica ni bila zasedena. Vrhunec te dejavnosti je vsekakor bila udeležba bistriških članic Partizana na Zletu Partizana v Beogradu pod vodstvom vaditeljice Nerine Schoba.

Iz tega časa se hvaležno spominjamo profesorice  telovadbe Anice Sosič in profesorja Adolfa Rabiča.

Na sliki med vadbo ene od dekliških telovadnih skupin v samostanski prirejeni telovadnici.

Med dekleti prepoznamo: sestri Valči in Vojko Čotar (obe na skrajni na levi in desni strani slike) in še marsikatero dijakinjo. Telovadbo je tedaj učila prof. Nada T. Kljub vsem težavam so se na nogometnem igrišču (Kampotu) vrstili odlično pripravljeni telovadni nastopi. (313/vč)

 

 

 

 

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.