skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Romanje od Sladke Gore do sv. Roka

Romanje po romarski poti v okolici Šmarja je nekoč trajalo kar pet dni, od 12. do 16. avgusta. Pričelo se je na Sladki Gori, kjer so romarji zbrani v procesiji nesli križ in peli nabožne pesmi. Drugi dan, na predvečer velike maše, so okoli cerkve na Tinskem plesali »vrtec« – procesijo s prižganimi svečami ali baklami in petjem Marijinih pesmi. Tretji dan romanja so se romarji v procesiji s križem podali v Šmarje pri Jelšah, kjer so se v šmarski župnijski cerkvi posvečeni Mariji udeležili pobožnih slovesnosti ob Marijinem prazniku. Zgodaj popoldan istega dne se je neskončna procesija romarjev že pomikala med kapelicami proti cerkvi sv. Roka nad Šmarjem. Na travniku okoli cerkve so stojnice ponujale razne spominke, medico in sladka lectova srca. S prižnice na severni strani cerkve je romarje nagovoril duhovnik in jih povabil v cerkev k bogoslužju. Številni romarji so ob molitvi in petju noč preživeli kar v cerkvi. Kratek spanec jim je že zgodaj zjutraj naslednjega dne prekinila prva jutranja maša. Na god sv. Roka so se pobožnosti pričele že zgodaj, popoldan pa se je romanje zaključilo s slovesno mašo in petjem litanij, med katerimi je bilo darovanje okoli oltarja.

Marijina župnijska cerkev je bila starodaven romarski cilj, prav tako je bila zelo obiskana cerkev sv. Roka postavljena zaradi zaobljube v času kuge leta 1645. Za množični obisk romarjev pa je v drugi polovici 18. stoletja poskrbel šmarski župnik Matej Vrečer, ki je z izgradnjo Kalvarije, s katero je povezal obe cerkvi, v romarski kraj privabil še več romarjev. Leta 1760 je vizitator poročal, da se je za velike maše romanja pri sv. Roku udeležilo 12. 000 romarjev. Skozi stoletja se romanja v pomembnem romarskem središču Slovenije, Šmarju pri Jelšah, za velike maše, na praznik Marijinega vnebovzetja in za god sv. Roka, 15. in 16. avgusta, še vedno udeležuje na tisoče romarjev.

Fotografija prikazuje romarje, ki se vzpenjajo med kapelami šmarske Kalvarije proti cerkvi pri sv. Roka okoli leta 1950.

Pripravila Mateja Žagar, Knjižnica Šmarje pri Jelšah.

Literatura:

M. Planinšek. Od Sladke Gore do sv. Roka, 2003. V Šmarski zvon, 15. avg. 2003, št. 1, str. 12.

M. Kemperl. Matej Vrečer, 2016.

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.