skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Prvi povojni maturanti I. gimnazije v Celju

»Leta 1946 so zaradi komaj končane vojne vihre pristopili k maturi na celjski gimnaziji fantje in dekleta nekoliko različne starosti; nekateri kot redni dijaki, nekateri pa kot hospitanti. V teh dneh praznujejo resnično častitljiv jubilej, 70-letnico mature. Vsi še živeči (in teh je kakšnih 15) so že pri devetdesetih ali čez. Skoraj vsi na fotografiji so študijsko in poklicno bili izjemno uspešni; končali so različne fakultete in se kot zdravniki, inženirji, profesorji … močno uveljavili. Najbolj zagotovo Zvonko Fazarinc, ki je v ZDA napravil briljantno kariero, bil profesor na prestižnem Stanfordu in eden vodilnih v Hewlett-Packardu.  

Na fotografiji so ob takratnem ravnatelju dr. Pavlu Blazniku (sedi šesti z leve) še profesorji Emil Klinc (četrti z leve), dr. Pavel Strmšek (peti z leve) in Jožko Trobej (sedmi z leve).

Takrat bodoči znanstvenik Zvonko Fazrinc je prvi z desne v drugi stoječi vrsti.  Na srečanju generacije, ki je bilo v drugi polovici letošnjega septembra, se je neposredno iz Združenih držav Amerike po skypu vključil v samo dogajanje. 

Fotografijo je v gimnazijski arhiv prispevala takratna maturantka (tretja z leve), kasneje pa dolgoletna gimnazijska profesorica matematike Ivica Žerovnik (roj. Stojan), I. gimnazija pa jo s ponosom posreduje javnosti.«

Več o znanstveniku Zvonku Fazarincu v članku Ko postane vrhunska znanost povsem preprosta v knjigi Znameniti Celjani na str. 80 (Fit media 2004). 

Za objavo pripravil: dr.  Anton Šepetavc, ravnatelj I. gimnazije v Celju

 

 

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.