skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Pomlad pri sv. Barbari na Vinskem Vrhu nad Šmarjem pri Jelšah, 1938

Motiv kmeta z vprežno živino na cesti, ki pelje mimo starodavne cerkve sv. Barbare na Vinskem Vrhu nad Šmarjem pri Jelšah v maju 1938, je še ena izmed mnogih izjemnih fotografij šmarskega fotografa Slavka Ciglenečkega. Cerkev sv. Barbare je njegov pogost motiv, saj stoji njihova hiša ob vznožju hriba na katerem je bila cerkev zgrajena.

Cerkev sv. Barbare je bila zgrajene proti koncu 15. stoletja v gotskem slogu.  Posebno imeniten je gotski kip sv. Barbare, ki je bil izdelan okoli leta 1510 in je razstavljen v Pokrajinskem muzeju v Celju. Pred izposojo muzeju za razstavo, je krasil orgelsko omaro v cerkvi. V oltarni niši je nadomestni kip sv. Barbare, ki je bil postavljen proti koncu 18. stoletja, ko so preurejali cerkev.

Izjemne vrednosti pa sta dva zlata oltarja v stranskih kapelah. Izdelana sta bila sredi 17. stoletja in sodita med najlepše zlate oltarje pri nas.

Cerkev je v lanskem letu dobila novo streho in fasado. Na god sv. Barbare 4. decembra je v Šmarju pri Jelšah  Barbarin sejem, ki ima nekaj stoletno tradicijo.

Fotografija: Kmečka idila pri sv. Barbari, Slavko Ciglenečki
Prispeval: Jožef Čakš

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.