skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Poletja ob Savinji

Kot majhna deklica sem preživljala poletne počitnice na celjskem Savinjskem nabrežju. Živeli smo v Kajuhovi ulici in reka Savinja je bila samo lučaj stran. V malem parku v Kajuhovi ulici, ob Savinji, je bilo igrišče z malim bazenom in dvema tušema. Tukaj smo se otroci radi zbirali, sploh tisti predšolski, ki še nismo znali plavati in se kopali ter igrali razne igre.

Seveda pa mi radovednost ni dala miru … redno sem hodila na breg reke in opazovala velike otroke kako so plavali na drugo stran brega, kjer je bilo kopališče. Ta podvig me je zelo mikal in rada sem brodila po plitki reki ob njenem bregu. Nekega dne pa je odločitev padla … pognala sem se v vodo in začela mahati z rokami, kot sem videla starejše, plavajoče … Naenkrat sem izgubila tla pod nogami in se potopila. S klatenjem okrog sebe mi je uspelo priti na površje in glej ga zlomka … obdržala sem se na površju. Še več, začela sem plavati in potem sem plavala, plavala … Še danes me to spominja na sina, ki je kot desetmesečni shodil in potem je hodil in hodil in se ni hotel ustaviti.

Ob Savinji smo preživljali poletne dni in naših staršev sploh ni skrbelo za nas. Pomembno je bilo samo to, da smo ob dogovorjenem času prišli domov. Kako smo vedeli, da je prišel ta čas, pa mi še zdaj ni jasno.

Kmalu se je zgradil celjski bazen in prestavili smo se tja. Vključili smo se na plavalni tečaj in tako začeli pravilno plavati. Na bazenu se še danes nekateri iz tistih časov srečujemo.

Toda Savinja je ostala prva ljubljenka za kopanje tudi pozneje, ko sem že odrasla in si ustvarila družino. V mestu ni bila več za kopanje, ker je bila preveč onesnažena. Zato smo se redno, vsako nedeljo, z družino odpeljali malo višje proti Zgornji Savinjski dolini in tam priredili piknik s prijatelji ter ostali ob reki ves dan. Ta navada nama je ostala še danes in velikokrat preživiva dan ob reki Savinji. 

Prispevala: Mirjana Steblovnik

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.