skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Najlepši je sončni vzhod na Snežniku, 1993

Ste že dočakali sončni vzhod na Snežniku? Ne? Pridite, ne bo Vam žal.

Danes Vas popelje nova snežniška cesta do Kapetanove bajte in morda še dlje. No, včasih je bilo seveda zahtevnejše in napornejše. Prvič smo se z mamo in sestro  pridružili delavcem LIP Topol, ki so se na Snežnik odpravili na sindikalno planinski izlet leta 1951. Na odprtem tovornjaku smo pozno popoldne dopotovali do Sviščakov, kjer so bila pripravljena »ležišča pod kamionsko cerado« za cca 50 ljudi. Bil je en sam velik lesen okvir v katerem je bila razprostrta slama in nekaj starih vojaških odej. Otroci smo kmalu utihnili in v pričakovanju naslednjega dne zadremali. No, odrasli so bili glasni še pozno v noč.

Še v trdni temi so nas organizatorji neprespane prebujali in takšni, še dremežljavi smo se postavili v pohodno kolono in v temi prestavljali noge. Dokler smo hodili po cesti proti Peklu  je še nekako šlo, ko pa smo zavili strmo v brezpotje pa je bilo res hudo. Spotikali smo se na visokih kamnih, padali in se zaletavali na pohodnike pred nami. Ko smo čez kakšno uro hoje nekako dosegli ruševje se je že začelo svitati. Starejši so nas preganjali, da ne bi zamudili sončnega vzhoda. Pospešeno smo hiteli naprej in vendarle prišli do vrha. Meglice na vzhodu so nam pomagale, da sončnega vzhoda nismo zamudili. Bilo je res  lepo. Tanka rdeča črta na vzhodu se je vse bolj širila, dokler ni izza nje pokukal prvi sončni žarek. Mislim, da smo vsi tedaj zaploskali, nekateri so celo zavriskali.  Še malo, pa malo in že nas je sonce objelo v celoti in premražene gledalce kmalu ogrelo. Sončni žarki so kmalu odkrivali znane in neznane vrhove po vsem horizontu. Ponovili smo obilno lekcijo zemljepisa in domoznanstva.

Povratek v dolino je bil manj dramatičen, videli smo kje hodimo in kam gremo. Za nami je bila prelepa nova izkušnja.

 Na sliki: Skupina Bistriških planincev na Snežniku (40 let poznaje), ki je tudi pričakala sončni vzhod. Sonce je vstalo, kot po navadi, izza Mirne gore v Beli krajini. Janko Muha Pekov je kar s smučarsko palico preverjal, če koordinate sončnega vzhoda še veljajo, njegova soproga Marica pa je očitno preverjala še položaj zvezd nad Snežnikom. Vsakokrat nepozabno! 163/vč

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.