skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

NA MESTU LETALSKE NESREČE JOSIPA KRIŽAJA - 8. OKTOBRA 1988

Ob 40-letnici letalske nesreče in smrti pilota Kosipa Križaja smo z mladimi planinci obiskali Jarmovec, kraj z druge strani Snežnika, kjer se je zgodila huda tragedija.

Kar s tremi avtobusi, polnimi mladih planincev iz vseh osnovnih šol v občini Ilirska Bistrica,  smo se odpravili na pot. Vreme nam ni bilo naklonjeno. Dež v dolini je kmalu prešel v sneg in na Jarmovcu smo že korakali po nekaj prstov debeli snežni odeji. Mesto letalske nesreče, globoko v gozdu, smo prepoznali po majhni spominski plošči, ki jo je kmalu po nesreči postavila pilotova soproga. K spominskemu znamenju smo položili šopke jesenskega cvetja in pilotu v spomin prižgali svečko. Naši spremljevalci letalci in borci so nam spregovorili o junaštvu tega našega primorskega junaka. Odrasli smo sklenili, da se bomo trudili, da Josipu Križaju postavimo dostojno spominsko obeležje. Obljubo smo izpolnili že nasledje leto in danes spominja na pilotovo nesrečo na Jarmovcu veliko srebrno krilo.

Čeprav je bil izlet v snežniške gozdove v hladnem dnevu in prvem snegu kar naporen je vsem ostal v lepem spominu. O tedaj skrbi za Križajevo spominsko krilo na Jarmovcu planinska skupina OŠ Podgora Kuteževo.

Tekst in foto Vojko Čeligoj  

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.