skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Mestna hiša v Metliki

Mestno hišo je leta 1869 sezidal v Metliko priseljeni gradbenik iz Furlanije Giovanni Franz. Kot garancijo, da bo delo opravil do dogovorjenega roka in kvalitetno, je moral ob prevzemu del položiti kavcijo 800 goldinarjev, kar ni bila majhna vsota. Uradni prevzem mestne hiše je bil 23. maja 1871.
Pri strešni fasadi zidanih stolpičev je na sredini opazen odlitek metliškega grba, ki predstavlja grad s krokarjema. Vlili so ga v gradaški železarni. Na stavbi je vzidana tudi spominska plošča Metličanov, padlih v prvi svetovni vojni.

https://www.kamra.si/album-slovenije/padli-metlicani-v-prvi-svetovni-vojni/

Med drugo svetovno vojno je bil tu sedež mestnega narodnoosvobodilnega odbora in odsek za notranje zadeve okrajnega narodnoosvobodilnega odbora za Metliko in okolico. Danes  v stavbi uradujeta občinska uprava in župan.

O gradnji metliške mestne hiše piše Zvonko Rus med ostalim tudi to:

Na licitaciji je delo dobil zidarski mojster, Italijan, Giovani Franz. Starejši Metličani se morajo spomniti njegovega nečaka, ki so mu rekli Viđe in pranečaka Lojzeta, ki so ga leta 1943 pospravili partizani, ker so sumili, da je bil nemški agent. Mizarska dela je prevzel Franc Kamin, kleparska pa Franc Jutraš, poznejši metliški župan. Gradnja je mirno tekla in 23. maja 1871 je bil prevzem. Vendar pa hudič tudi tokrat ni počival. Pol leta po prevzemu se je v glavni dvorani podrl strop. Ali je takrat bil kdo v njej ali ne, se ne ve. Ve pa se, da se je Giovani Franz branil popraviti strop, nakar je mesto ponovno razpisalo licitacijo. Stroške popravila pa bi moral v skladu s pogodbo plačati Giovani. Ker mu je očitno šlo za nohte in to toliko bolj, ker mu občina še ni vrnila kavcije, je ponudil najnižjo ceno sam. Prosil pa je, naj mu občina pred tem izplača 400 goldinarjev, ker je moral plačati delavce.

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.