skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Kovanci pričajo o pet sto letni prisotnosti Rima, 1993

Kovanci pričajo o pet sto letni prisotnosti Rima, 1993

Starosta ilirsko bistriških numizmatikov g. Franc Poklar, odličen poznavalec antičnega denarja, ki je bil v prometu v krajih pod Snežnikom in je že vrsto desetletij vnet zbiralec predmetov, ki sodijo v ta čas.

Svoje znanje, kljub visoki starosti skrbno prenaša na mlade. Znana je njegova ugotovitev, da so kraji pod Snežnikom bili v zgodovini jako pomembni, da pa nam mlajšim ni tega nihče znal predstaviti. Generacije naših ljudi so živele v prepričanju, da se je vse kar je bilo pomembnega dogajalo nekje drugje. To je bil tudi razlog, da je še bolj zavzeto obiskoval šolsko mladino in jim predstavljal bogato domačo preteklost.

Ni ga gradišča v občini Ilirska Bistrica in prek meje na Hrvaškem, da jih ne bi obiskal z mladimi in jim predstavil življenje pred dva tisoč in več leti, prav tu kjer so še vidne sledi njihovega življenja. Za svoje raziskovalno delo ga je Društvo arheologov Slovenije nagradilo z svojim najvišjim priznanjem. Občina Ilirska Bistrica pa mu je za njegove zasluge podelila naziv častni občan občine Ilirska Bistrica. Častni član je tudi v matičnem numizmatičnem društvu.

Na sliki: Franc Poklar predstavlja svojo zbirko antičnega denarja članom numizmatičnega društva. Z Leve: Jože Bubnič predsednik društva, predavatelj Franc Poklar, Teodor Brožič, Iztok Ljubič in Josip Bajc. (Posneto gostišču Park v Ilirski Bistrici , marec 1984) (vč)

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.