skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Iirska Bistrica-Trnovo, šolstvo po italijanski zasedbi 1919

   

Ljudsko šolo v Trnovem pri Ilirski Bistrici so ustanovili leta 1814 in njen prvi učitelj je bil Josip Slavič. Pouk je potekal pri Matajzelnovih v Trnovem, danes Jurčičeva 2. Na pobudo mladega učitelja Frana Gerbiča so nasproti tedanje šole zgradili prvo šolsko stavbo in jo odprli leta 1866.

Z letom 1888 so v Samostanu Šolskih sester De Notre Dame začeli s poukom za dekleta. V stari šolski stavbi pa so se šolali le dečki in šola je postala Deška ljudska šola. Ob vhodu so vzidali marmorno ploščo z napisom VERI IN OMIKI. Ob zasedbi naših krajev so Italijani ploščo razbili. Izjava soseda Ivana Šircelja (1970).

Sledila je velika sprememba v učnem procesu in kadrovskih spremembah.  Na Primorskem je tedaj izgubilo delo ali bilo zamenjanih nad 1500 učiteljev. Posledice teh posegov v slovensko šolo so občutili tudi na Bistriškem.

Ravnatelja šole Fortunata Lampreta so pregnali v Borovnico, učitelja Rudolfa Horvata so premestili v Juršče pri Knežaku od koder je pod pritiskom emigriral v Jugoslavijo. Razlog: sinu Božidarju je izdal spričevalo v slovenskem jeziku za vpis v ljubljanske šole. (Sin Božidar Horvat je bil moj srednješolski vzgojitelj v Dijaškem domu Ivana Cankarja v Ljubljani in se z žalostjo spominjal teh dni.)  Šolo je za tri leta prevzela učiteljica Marija Carli, ki pa je emigrirala v Jugoslavijo. Olga Tomšič je emigrirala leta 1925 v Jugoslavijo. Prišli so italijanski učitelji. Šola je postopoma ukinjala slovenski jezik in postala povsem italijanska šola.

Na sliki: dve skupini učencev trnovske deške šole ob zaključku šolskega leta 1922-1923. Na gornji sliki, je na levi vodja šole nadučitelj Fortunat Lampret, na spodnji sliki je na levi učiteljica Olga Tomšič , na desni stani obeh slik pa je prva italijanska učiteljica Pia La Loggia. Slikali so se na dvorišču Jenkove hiše na sproti šole.  (vč)

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.