skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Družina Valenti iz Ilirske Bistrice v Maribor, 1914

Družina Cerkvenik, je pred prvo vojno imela gostilno v Ilirski Bistrici. Z materjo Katerino sta živela še sin Angelo in hčerka Jožica. Tu sta obiskovala ljudsko šolo. Leta 1910 se je na železniški postaji v bližnjem Trnovem zaposlil mlad železničar Franc Valenti sicer doma iz Vuzenice. V Bistrici je spoznal mladenko Jožico, navdušeno sokolsko telovadko. Poročila sta se leta 1913. Stanovali so pri Božičevih, kje se jima je naslednje leto rodil sin Davorin in kasneje še hčerka Milena. Oče Franc je bil navdušen čebelar in je na Božičevem vrtu postavil čebelnjak z desetimi panji in ga počasi povečeval. Izkoristil je ugodnosti, ki jih je nudila železnica svojim uslužbencem z brezplačnim prevozom čebel in je svoje čebele prevažal na pašo po Istri.

Sredi vojne vihre se je družina preselila najprej v Ljubljano, kjer je oče Franc umrl in nato v Maribor.

Sin Davorin je doštudiral medicino in postal cenjen doktor v Mariboru. Bil je tudi znan partizanski zdravnik, po osvoboditvi pa organizator zdravstva v Mariboru.

Mama Jožica mi je dosti pomagala pri zbiranju podatkov o domačem sokolskem društvu. Kljub devetim križem in več mi je vsa pisma lepo natipkala. Tudi večino fotografij, ki jih imamo o domačem sokolu so iz njenega osebnega arhiva. Bila je zelo vesela, ko je zvedela, da smo našli domači sokolski prapor in ga po 62. letih pripeljali nazaj v Ilirsko Bistrico, bila je celo prisotna, ko so sokolski prapor leta 1909 razvili.

S hčerko in sinom Davorinom in njegovo soprogo je kljub visoki starosti nad 90 let, je gospa Jožica okrog leta 1984 prišla v Bistrico in si najprej ogledala sokolski dom, kjer so po njenih besedah preživeli mladi Bistričani toliko lepega. Dr. Davorinu, ki je tokrat bil prvič po svojem rojstvu v Ilirski Bistrici, sem pokazal Božičevo hišo, kjer je bil rojen. Bil je navdušen, ker so prav tega dne v Bistrici odkrivali spomenik dr. Jožetu Benigarju njegovemu stanovskemu tovarišu in velikem prijatelju.

 

Na sliki: Družina Cerkvenik in mlada družina Valenti. Z desne: Jožica Cerkvenik por. Valenti v pričakovanju rojstva sina Davorina, ob njej v železniški uniformi mož Franc Valenti, ob čebelnjaku mati Katerina Cerkvenik, na skrajni levi Jožičin brat Angelo Cerkvenik. Slovenski pisatelj, dramatik; kdo ne pozna njegovega literarnega dela Ovčar Runo idr.

179/vč 

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.