Map  

Narodni muzej Slovenije

Narodni muzej Slovenije je najstarejša in osrednja muzejska ustanova v Sloveniji. Ponaša se z bogato arheološko zbirko najdragocenejših predmetov od kamene dobe do novega veka, numizmatično in grafično zbirko, zgodovinsko zbirko in zbirko uporabne umetnosti, v muzeju pa delujeta tudi oddelek za konserviranje in restavriranje ter bogata knjižnica. Read more
Muzej je bil ustanovljen leta 1821 kot Kranjski stanovski muzej. Sedanja muzejska stavba na Muzejski ulici v Ljubljani je bila odprta za javnost leta 1888 in je prvo izključno za kulturo namenjeno poslopje pri nas. Na ogled ponuja stalno arheološko razstavo, na kateri je med drugimi izjemnimi eksponati mogoče videti znamenito situlo z Vač in najstarejše glasbilo na svetu, 60.000-letno neandertalčevo piščal iz kamenodobne jame Divje babe. 
V novi stavbi Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova je na ogled obsežna zbirka zgodovinskih in umetnoobrtnih predmetov od 14. stoletja do danes, nekaj prostorov pa je namenjenih vedno aktualnim občasnim razstavam.
Narodni muzej Slovenije upravlja tudi z gradom Snežnik, ki se ponaša z ohranjenimi avtentičnimi interjerji iz časa romantike. Poleg tega muzej skrbi še za muzejsko zbirko na Blejskem gradu, kjer je prikazan zgodovinski razvoj Blejskega kota, in za muzejsko zbirko v okviru arheološkega parka na Hrušici.

Photo gallery

Digital collections

Location

Show location

Information

Categories

Institute

Phone

012414400

E-mail

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Website

www.nms.si

Published

09.10.2014 10:22

Modified

09.10.2014 11:03

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam