skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Martin Prašnički

Martin Prašnički, mag. znan., univ. dipl. inž. str., ljubiteljski rodoslovec in krajevni zgodovinar

Read more

Martin Prašnički je o sebi in svojem delu zapisal:
"Nekoč poklicni raziskovalec na področju tehnike, danes pa upokojeni prostovoljski raziskovalec svojega rojstnega kraja in njegovih ljudi. Tak preskok zanimanja ni nič nenavadnega, če veš svoj dolg do okolja, v katerem si odraščal, a ga nisi dovolj spoznal, ker te je v svet odnesla sla po drugačnem življenju. Ko se zdaj soočam s spomini in pomanjkanjem pisnih virov o moji ožji domovini, si ne morem kaj, da o tem, kar odkrivam in česar se spomnim, ne bi tudi kaj napisal ali odpredaval.
V središču mojega opazovanja in pisanja so zdaj ljudje in kraji občine Cirkulane in župnije Sv. Barbare v Halozah, oziroma njihove pozabljene  usode.To so med drugim vojne in njihove žrtve, potem lokalna zgodovina, kolikor jo odkrivam in zmorem posredovati javnosti, pa odstiranje stoletnih b?rbarskih rodbin, ki so obstale, se izrodile ali propadle. Na duši mi leži tudi skrb za ohranjanje jezika in drugih tradicij Belanov, kakor nas kličejo sosedje Zavrčanci in Leskovčani. Gledam nazaj, da bi videl tudi naprej – vse v upanju, da tako pomagam krepiti ponos in samozavest mojih rojakov!"

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

Other

E-mail

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Published

29.07.2013 12:40

Modified

21.01.2020 09:24

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam