Map  

Kulturno društvo Anton Tanc Marija Gradec

Kulturno društvo Anton Tanc Marija Gradec je pričelo s svojim aktivnim delovanjem leta 1979.

Read more
Poimenovano je po Antonu Tancu, slovenskem pesniku, pisatelju, prevajalcu in publicistu, roj. 13. januarja 1887 v Modriču pri Laškem. Usmeritev društva je raziskovanje, zapisovanje in prikazovanje izročila domačega področja. Poleg ohranjanja in prikazovanja šeg in navad, člani gojijo tudi ljudske plese slovenskih pokrajin. Društvo ima v svojem programu štiri delovne običaje, osem prazničnih običajev in šest spletov plesov slovenskih pokrajin.
 
V društvu trenutno deluje ena folklorna skupina: odrasla, ki ima 25 članov, ki živijo v Laškem, v njegovih okoliških vaseh in sosednjih občinah...Vsako leto folklorna skupina opravi okrog dvajset nastopov (razne prireditve v kraju in bližnji okolici, folklorne revije, srečanja z drugimi folklornimi skupinami in nekaj nastopov po naročilu). Folklorna skupina je dvakrat sodelovala na Festivalu folklore v Beltincih, prvič s Staro kozjansko ohcetjo in drugič s Kozjanskim spletom plesov. Redno pa skupina dosega regijski nivo.
 
V letih delovanja se je društvo predstavilo na različnih prireditvah, s štirimi običaji se je predstavilo tudi na nacionalni televiziji. Skupino je pot zanesla tudi v mnoge države po Evropi. Nastopali so že v Angliji, Avstriji, Srbiji, Skandinaviji, na Madžarskem, Hrvaškem, Rusiji ... 
 
Društvo sodeluje tudi z Zvezo kulturnih društev občine Laško Možnar. Le-to v okviru svoje dejavnosti vsako leto pripravi: prikaz starih šeg in delovnih opravil (folklorna skupina vsako leto predstavi z enim prikazom); v okviru prireditve Pivo Cvetje "Ohcet po stari šegi" (folklorna skupina je glavni nosilec prikaza); tridnevno prireditev Martinovo (folklorna skupina vsako leto sodeluje  s prikazom Blagoslova vina in običajem Lepe nedelje) … 
 
 
 
 
 

Photo gallery

Location

Information

Categories

Society

Phone

041 290 922

E-mail

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Published

25.11.2015 14:26

Modified

13.01.2018 01:08

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam