skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Metliška folklorna skupina Ivan Navratil

V Metliki so nekoč mladi za vuzemski (velikonočni) ponedeljek plesali in peli plese ter igre t.i. metliškega obredja. O tem je leta 1849 v mladinski reviji Vedež in leta 1888 v Ljubljanskem zvonu prvi pisal etnograf, domačin Ivan Navratil. Leta 1936 si je prišel dogodek v Metliko ogledat etnolog France Marolt. Takrat je tudi nastala prva folklorna skupina.

Read more

Po drugi vojni je v Metliki delovala FS Janez Marentič, ki je kasneje razpadla.  MFS Ivan Navratil je bila ustanovljena leta 1976 iz nekaterih članov bivše skupine in mladih folklornikov.

MFS Ivan Navratil goji plese in pesmi celotne Bele krajine, kjer je folklorno izročilo izredno bogato. Gostovala je domala v vseh evropskih državah in leta 1996 tudi v Kanadi. Pod okriljem skupine deluje tamburaška zasedba, ki spremlja folklornike pri plesu, nastopa pa tudi samostojno, z lastnim koncertnim ali zabavnim programom.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

Society

Phone

+386 (0) 7 306 33 70

E-mail

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Contacts

Stopar, Janez

Published

30.01.2019 09:43

Modified

03.09.2019 10:17

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam