Map  

Štajer-Mark. Po sledeh skupne preteklosti

Osrednja knjižnica Celje vabi na odprtje razstave in predavanje z naslovom »ŠTAJER-MARK. Po sledeh skupne zgodovine: razglednice zgodovinske Spodnje Štajerske (1890–1920)«.

V četrtek, 4. aprila 2019 ob 17. uri v drugem nadstropju Osrednje knjižnice Celje. Odprtju razstave bo nato ob 18. uri v Levstikovi dvorani sledilo predavanje ene od avtoric razstave mag. dr. Karin Almasy (Univerza v Gradcu) z naslovom »‘Tukaj nekje pa poteka moje življenje!' Česa se lahko naučimo z razglednic s Spodnje Štajerske iz obdobja med 1890 in 1920«.

Razstava predstavlja razglednice na edinstven način, saj te nimajo več le vloge sporočanja počitniških vtisov, ampak so nosilke zgodovine. Razglednice so bile vsakdanji komunikacijski medij, ki ga je uporabljala večina prebivalstva tistega časa, zato nudijo tudi pogled »od spodaj« oz. pogled preprostih, »malih« ljudi tistega časa.

Projektna skupina z Univerze v Gradcu (Karin Almasy, Eva Tropper, Jernej Kosi, Martin Sauerbrey in Bianca Sieberer pod vodstvom projekta Heinricha Pfandla) je od leta 2016 pregledala več tisoč zgodovinskih razglednic iz obdobja med letoma 1890 in 1920, ki so bile poslane na območju zgodovinske Spodnje Štajerske.
Gre za projekt, ki ga je finančno podprl Avstrijski znanstveni sklad (FWF) in je presegel državne meje, saj so v njem udeleženi tako slovenske kot avstrijske ustanove in zbiratelji. Izsledke svojega večletnega proučevanja avtorji predstavljajo javnosti z razstavo in istoimenskim katalogom pod naslovom »ŠTAJER-MARK. Po sledeh skupne zgodovine: razglednice zgodovinske Spodnje Štajerske (1890–1920)«.

Razstava bo na ogled v 2. nadstropju do 31. maja 2019.

Read more

Kulturni program odprtja bo popestrila zasedba pevk in pevcev iz Gimnazije Celje-Center ter fantovski vokalni kvartet Štangarji Glasbene šole Žalec.Dogodek pripravljamo v sodelovanju z Univerzo v Gradcu, Zgodovinskim društvom Celje, Gimnazijo Celje-Center in Glasbeno šolo Žalec.

 

Photo gallery

Location

Information

Title

Štajer-Mark. Po sledeh skupne preteklosti

Date of Event

4. april 2019

Location

Muzejski trg 1 a, Celje

Published

28.03.2019 14:59

Modified

02.04.2019 08:30

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam