Map  

Simon Jenko - 150. obletnica smrti

Domoznansko obarvano jesen letos v Mestni knjižnici Kranj obeležujemo tudi z dogodki v spomin na rojaka Simona Jenka (27. oktober 1835, Podreča – 18. oktober 1869, Kranj). Pesnik Sorškega polja je najpomembnejši slovenski pesnik med Francetom Prešernom in moderno.

Read more

Simon Jenko je svoj vrh dosegel z reflektivno, nežno, melanhonično in pogosto trpko ljubezensko ter razpoloženjsko liriko. Odmevno je bilo njegovo delovanje v ljubljanski gimnaziji, ko je soustvarjal literarni krožek in ilegalni rokopisni dijaški list Vaje. Prepoznaven je tudi po domovinskih pesmih (Naprej, zastava Slave!). Napisal pa je tudi nekaj ironičnih pesmi in krajših proznih del, med katerimi sta najbolj znani Tilka in Jeprški učitelj (prvo slovensko umetniško prozno delo). Leta 1865 je pri založniku J. Giontiniju v Ljubljani izdal svojo zbirko Pesmi. Uglasbili  so  80 Jenkovih pesmi,  prevedene pa so v  9 jezikov.

Razstava bo v 1. nadstropju Knjižnice Globus na ogled do konca novembra.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Title

Simon Jenko - 150. obletnica smrti

Date of Event

november 2019

Location

Gregorčičeva ulica 1, Kranj

Categories

Exhibition

Published

11.11.2019 15:14

Modified

11.11.2019 15:15

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam