skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Petstoletnica Adama Bohoriča - zbornik povzetkov znanstvenega simpozija

Le nekaj dni pred državnim praznikom Dan reformacije, ki ga praznujemo 31. oktobra od leta 1992, je Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija kot organizator skupaj s soorganizatorji v poklon prvemu slovenskemu slovničarju in protestantskemu učitelju Adamu Bohoriču (1520-1598) v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota načrtovala znanstveni simpozij Petstoletnica Adama Bohoriča.

Read more

Dogodek je bil zaradi poslabšane epidemiološke situacije in na podlagi sprejetih ukrepov odpovedan in prestavljen na čas, ko bodo to razmere dopuščale, je pa organizacijski in programski odbor sprejel odločitev, da ponudi vsem zainteresiranim gradivo v digitalni obliki, ki bi bilo sicer v fizični dostopno na dan znanstvenega simpozija.

V zborniku povzetkov, ki sta ga uredila red. prof. dr. Marko Jesenšek in dr. Klaudija Sedar, je zbranih 15 povzetkov strokovnjakov in raziskovalcev, ki življenje in delo prvega slovenskega slovničarja in protestantskega šolnika osvetljujejo z različnih vidikov ter poudarjajo njegov prispevek k utrjevanju temelja, katerega je dobra tri desetletja pred izidom prve slovenske slovnice, sicer pisane v latinščini, postavil njegov sodobnik in začetnik slovenske pisane besede, Primož Trubar.

Adam Bohorič spada v četverico vodilnih slovenskih protestantov (Trubar, Dalmatin, Bohorič, Krelj), ki so v 16. stoletju postavili trdne temelje slovenskemu knjižnemu jeziku, književnosti in slovenskemu narodu. Na tej podstati so kasneje gradili mnogi in gradimo še danes, a prav toliko je pomembno, da to dragoceno kulturno dediščino predajamo tudi naprej. Pred prihajajočim praznikom je več kot primerna priložnost, da se ob 500. obletnici rojstva Adama Bohoriča spomnimo na njegovo veličino in njegov izjemen dosežek v slovenski slovstveni zgodovini z letnico 1584 - slovnico z naslovom Arcticae horulae succisivae de Latinocarniolana literatura oz. v prevodu Proste zimske urice o latinskokranjski slovnici. S tem bomo hkrati počastili tudi vse ostale protestantske pisce in njihova dela od Primoža Trubarja v osrednjeslovenskem ter Štefana Küzmiča s sodobniki v prekmurskem prostoru.

Povzetki v zborniku so razdeljeni na dve poglavji, 1. Adam Bohorič - učitelj in slovničar in 2. Adam Bohorič - protestantizem nekoč in danes.

Vse informacije o organizaciji, odpovedi in gradivu znanstvenega simpozija so objavljene na spletni strani organizatorja, Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije.

Vabljeni k branju.

Photo gallery

Information

Title

Petstoletnica Adama Bohoriča - zbornik povzetkov znanstvenega simpozija

Categories

Other

Published

28.10.2020 07:48

Modified

29.10.2020 14:18

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam