skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Prvi evangeličanski koledar - Luther kalendari

Pred 100. leti so prekmurski evangeličani dobili prvi koledar, ki ga je urednik, soboški duhovnik in dekan, Štefan Kovač, naslovil Luther kalendari.

Read more

V uvodniku urednik, zakaj tovrsten koledar ni izšel že prej, pravi, da je "nas evangeličanov zelo malo /.../ tiskanje malo koledarjev pa je drago in kot igranje igre s kockami." Koledar je po kratki prekinitvi zatem začel izdajati prekmurski evangeličanski seniorat pod naslovom Evangeličanski kalendar (192-1941) in je imel skupaj z Duševnim listom (1922-1941) versko-vzgojno in kulturno poslanstvo. Nadalje je po desetletni prekinitvi začel spet izhajati leta 1952 kot Evangeličanski koledar in kot tak izhaja še dandanes.

Luther kalendari za 1920. prestopno leto je izšel na 32 straneh. Začetnemu koledarskemu delu, urejenemu po mesecih, sledi uvodnik, potem pa različni prispevki verske vsebine in tudi krajše molitve. Tiskan je bil v Murski Soboti, pisan pa v prekmurščini z madžarskim črkopisom. Kako hitro se jezik spreminja, dokazuje že samo poimenovanje mesecev, kar skorajda dandanes ni več v rabi:

- januar - sečen

- februar - süšec

- marciuš - mali traven

- apriliš - velki traven

- majuš - risalšček

- juniuš - ivanšček

- juliuš - jakobešček

- augustuš - mešnjek

- september - mihalšček

- oktober - svetvišček

- november - andrejšček

- december - prosinec

 

Photo gallery

Information

Title

Prvi evangeličanski koledar - Luther kalendari

Categories

Other

Published

03.01.2020 12:23

Modified

03.01.2020 12:23

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam