skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Lojze Perko: Med viharjem in jasnino

Medobčinski muzej Kamnik vabi od 24. marca 2021 dalje v Galerijo Mihe Maleša na ogled pregledne spominske razstave ob štirideseti obletnici smrti slovenskega slikarja Lojzeta Perka (1909-1980), ki so jo pripravili v Dolenjskem muzeju v Novem mestu. Razstava povezuje njegovo delo na področju risbe, slikarstva in ilustracije, njen namen pa je pokazati javnosti čim bolj raznoliko in vsestransko podobo umetnikovega dela.

Read more

Lojze Perko je bil odlični krajinar, ki se je izražal tudi v drugih motivnih zvrsteh. Najbolj znani so njegovi portreti otrok, v katerih je dosegel zavidljivo stopnjo likovne svežine. V številnih slikah je ohranil izginjajoče podobe slovenske pokrajine, vaške arhitekture in kmečkega življa. Zgovorni so njegovi žanrski motivi iz kmečkega življenja: kmečka dela in opravila, delo na polju, praznovanja, podeželski sejmi, ljudski običaj. Med drugim je Perko leta 1942 ilustriral Levstikovega Martina Krpana. V Perkovem slikarstvu se prepletajo pred vojno uveljavljene slogovne smeri, saj se je razvijal v tradiciji poimpresionizma, predvsem ob slikarjih barvnega realizma, ki so mu bili po tematiki in razpoloženju najbolj sorodni.

Uradnega odprtja razstave ne bo. Javna vodstva po razstavi bodo objavljena naknadno.

 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Title

Lojze Perko: Med viharjem in jasnino

Date of Event

Od 24. marca do 13. avgusta 2021

Location

Glavni trg 2, 1241 Kamnik

Published

22.03.2021 16:57

Modified

22.03.2021 16:58

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam