Map  

Društva in društveno življenje na območju občine Štore do 2. svetovne vojne

Osrednja knjižnica Celje do konca avgusta vabi v II. nadstropje na ogled domoznanske razstave DRUŠTVA IN DRUŠTVENO ŽIVLJENJE NA OBMOČJU OBČINE ŠTORE DO 2. SVETOVNE VOJNE avtorja Mateja Ocvirka.

 

Read more

Nastanek prvih društev na področju Občine Štore je tesno povezano z gospodarskim razvojem in industrializacijo samih Štor, predvsem z razvojem Železarne Štore, rudnika na Pečovju in Šamotne tovarne v Štorah. Prva društva na področju današnje Občine Štore so nastala v času napetih slovensko-nemških političnih, kulturnih, šolskih in jezikovnih bojev ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja, ko so na območju Spodnje Štajerske v Habsburški monarhiji potekali močni spopadi med slovensko in nemško politično stranjo na vseh področjih. Društva so imela politični značaj, slovenska društva so podpirala slovensko narodno zavest, slovensko politično življenje in kulturo, nemška pa pospešeno germanizacijo, nemško kulturo z močnim nemškim gospodarskim vplivom. Tako so se tudi društva na področju Štor delila na slovensko in nemško usmerjena. Večina teh društev ob koncu 1. svetovne vojne ni več obstajala.

Z nastankom nove jugoslovanske države po končani 1. svetovni vojni so nastala nova društva in zelo se je razširilo društveno življenje na športnem, kulturnem, pevskem, glasbenem, gasilskem, kmetijskem in gospodarskem področju. Obdobje države Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev oz. Kraljevine Jugoslavije je zaznamovalo bogato in pestro društveno življenje. Tako so na področju Štor nastala športna in delavska kulturna društva, prvo gasilsko društvo v Prožinski vasi, stanovske in gospodarske organizacije v industrijskih Štorah, podružnica sadjarskega društva v Kompolah pa vse do Svetine z znano svetinsko godbo na pihala. Vsa ta društva so bila ukinjena z nemško okupacijo slovenskega ozemlja leta 1941 in priključitvijo slovenskega ozemlja nacistični Nemčiji.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Title

Društva in društveno življenje na območju občine Štore do 2. svetovne vojne

Location

Muzejski trg 1 a, 3000 Celje

Categories

Exhibition

Published

03.07.2019 11:40

Modified

03.07.2019 11:40

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam