Map  

90's: arhiv koroške alternativne produkcije

www.glu-sg.si/90s

Koroška galerija likovnih umetnosti je prejšnji teden za javnost odprla spletni portal 90's, arhiv koroške alternativne produkcije, ki so jo v devetdesetih ustvarili mladi na Koroškem. Portal za zdaj vsebuje predvsem gradivo o tedaj delujočih bendih, kot so Xenophobia, Funeral March, Scorzonera, Herald IV., Ilex ..., njihove posnetke, plakate, fotografije, besedila in druge artefakte. V prihodnje naj bi arhiv zajel tudi druga ustvarjalna področja, morda se bo tudi kronološko razširil.

Read more

Namen spletnega arhiva 90's je ohraniti materialne sledi o že skoraj pozabljenem delu kulturne zgodovine Koroške – mladinski (sub)kulturi, ki se je v večjem obsegu pojavila v devetdesetih. Večinoma analogno gradivo je namreč v nekaterih primerih že načel zob časa. Poleg tega je raznolik vizualni in zvočni material zdaj prvič zbran na enem mestu in z enim klikom dostopen javnosti v izobraževalne in raziskovalne namene, bodisi od doma ali na terminalu v KGLU.

S postavitvijo arhiva, ki ga bo KGLU v prihodnje še dopolnjevala, na Koroškem ne le ohranjamo del kulturne zgodovine, ki je bila pomembna predvsem za odraščajočo mladino v devetdesetih, ampak lahko to zgodovino tudi bolje (ali na novo) spoznavamo. Z brskanjem po arhivu lahko odkrivamo,  kako so se mladi borili proti dolgčasu v desetletju pred splošnim razmahom osebnih računalnikov in interneta, mobilnih telefonov in facebooka.  

Spletni arhiv 90's je nadaljevanje razstave Preboj: nove umetniške prakse in alternativna kultura – primer Koroške, ki jo je KGLU postavila leta 2016 v sklopu raziskovalnega projekta Druga eksplozija: 90. leta – sodelovanje KGLU in Zavoda P. A. R. A. S. I. T. E.

Predstavitev spletnega arhiva 90's, ki ga je zasnovala Polona Poberžnik, je bila v četrtek, 17. 1., v KGLU.

Photo gallery

Location

Information

Title

90's: arhiv koroške alternativne produkcije

Date of Event

2018

Location

Slovenj Gradec

Published

21.01.2019 13:20

Modified

21.01.2019 13:43

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam