skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

21. septembra 1937 je v Ljubljani umrla Felicita (Terezija) Kalinšek, slovenska redovnica, avtorica Slovenske kuharice

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
21. septembra 1937 je v Ljubljani umrla  Felicita (Terezija) Kalinšek, slovenska redovnica, avtorica Slovenske kuharice. Rodila se je 5. septembra 1865 v Podgorju pri Kamniku.

 

Sestra Felicita se je 5. septembra 1865 kot Terezija Kalinšek rodila očetu Tomažu in materi Uršuli, roj. Kern. Oče je kmalu umrl in mati je ostala sama s šestimi otroki.Ker je mati bila zelo pobožna, so se tri njene hčerke odločile za redovniško pot, vse v kongregaciji šolskih sester. Najprej je redovnica postala najmlajša, Marija, druga sestra pa je prevzela ime Perpetua. Terezija je v noviciat pri šolskih sestrah v Mariboru vstopila leta 1892. Naslednje leto je položila prve obljube, leta 1896 pa še večne obljube.Ko je Kranjska kmetijska družba leta 1898 v Ljubljani ustanovila gospodinjsko šolo, je potrebovala učno osebje. Za pomoč je prosila šolske sestre v Mariboru, ki so jim poslale tedaj triintridesetletno Felicito Kalinšek. Kot učiteljica kuhanja je delala vse do svoje smrti. Njen ugled je bil kmalu po prihodu že tolikšen, da je kuhanja učila tudi dekleta iz premožnih meščanskih družin in oskrbovala škofovo jedilnico.Felicita je tako uspešno opravljala svoje delo, da so ji kmalu po selitvi v Ljubljano ponudili pripravo ponovne izdaje Slovenske kuharice avtorice Magdalene Pleiweis. Knjiga je prvič izšla leta 1868, do leta 1902 pa so jo natisnili še petkrat. Ta slovenska kuharska knjiga je bila podlaga za poznejše kuhanje sestre Felicite. Priročnik je dopolnila in uredila, tako da se v šesti izdaji iz leta 1912 poleg avtoričinega pojavi tudi njeno ime. Prvotno izdajo je dopolnila ne samo po obsegu in kakovosti, ampak tudi z gostobesednim slogom in humorjem. Tudi pri delu v njeni kuhinji ni bilo samo tiho, rada je imela svoje učenke, imela je smisel za opazovanje ter empatijo, bila pa je tudi rojena svetovljanka. V knjigi je opozarjala, da je dolžnost gospodinje, da ponudi gostom in domačim hrano na najlepši in najmičnejši način, vendar naj pri tem nikoli ne preobloži mize. Samo preprostost skupaj z dobrohotno potrpežljivostjo naredi na gosta dober vtis.S svojim delom je že za časa življenja dosegla slavo in že tedaj so jo Kamničani šteli med znamenite rojake. 

Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/kalinsek-felicita-terezija/
Avtorica gesla: Tanja Smiljanič, Mestna knjižnica Kranj

Photo gallery

Information

Title

21. septembra 1937 je v Ljubljani umrla Felicita (Terezija) Kalinšek, slovenska redovnica, avtorica Slovenske kuharice

Date of Event

21. september 1937

Published

21.09.2021 00:00

Modified

17.09.2021 13:15

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam