skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

21. februarja 1915 se je v Gornjih Slavečih pri Gradu na Goričkem rodil Anton Vratuša, politik, diplomat, publicist in slavist.

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
21. februarja 1915 se je v Gornjih Slavečih pri Gradu na Goričkem rodil  Anton Vratuša, politik, diplomat, publicist in slavist. Umrl je 30. julija 2017 v Ljubljani.

Diplomiral je leta 1941 iz slavistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani in za tem še doktoriral z razpravo Levec in Ljubljanski zvon. Kmalu po začetku vojne v Jugoslaviji se je pridružil NOB, zaradi česar je moral v naslednjem letu in pol prestati internacijo in več taborišč v Italiji. Po kapitulaciji Italije se je spet pridružil slovenskim partizanom, kjer je do konca vojne opravljal vojaške in politične dolžnosti. Od leta 1945 dalje je bil na visokih političnih funkcijah v Beogradu in Ljubljani. Med najbolj vidnimi sta bili funkciji podpredsednika Zveznega izvršnega sveta in predsednika Izvršnega sveta skupščine SRS (podpredsednik zvezne oz. predsednik republiške vlade). Bil je tudi ambasador (veleposlanik) SFRJ pri Organizaciji združenih narodov. Ker je v Beogradu leta 1950 končal še študij politologije, je lahko postal redni profesor političnih ved na Univerzi v Beogradu in na FSPN (danes Fakulteta za družbene vede) v Ljubljani.

Objavil je številne članke o gospodarskih in političnih temah Jugoslavije, gibanju neuvrščenih, narodnih manjšinah, trajnostnem razvoju in drugem.

Read more

Od leta 1985 je bil redni član SAZU. Vse od ustanovitve je bil tudi aktivni sodelavec Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija na Petanjcih. Aktivno se je zavzemal za ustanovitev Pomurske akademsko znanstvene unije (PAZU), katere član je bil prav tako od vsega začetka. Prav kot sodelavec Šiftarjeve fundacije in PAZU-ja se je vse do zadnjega redno udeleževal prireditev v Prekmurju in še posebej v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota.

Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/vratusa-anton/
Avtor gesla: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

Photo gallery

Information

Title

21. februarja 1915 se je v Gornjih Slavečih pri Gradu na Goričkem rodil Anton Vratuša, politik, diplomat, publicist in slavist.

Date of Event

21. februar 1915

Published

21.02.2021 05:52

Modified

21.02.2021 05:56

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam