skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

18. februarja 1903 je v Ljutomeru umrl Ivan Skuhala, teolog, nabožni pisatelj in prevajalec

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
18. februarja 1903 je v Ljutomeru umrl Ivan Skuhala, teolog, nabožni pisatelj in prevajalec. Rodil se je 15. avgusta 1847 pri Sv. Tomažu pri Ormožu.

Ivan Skuhala se je rodil pri Sv. Tomažu pri Ormožu kot sin kmečkih staršev. Osnovno šolo je obiskoval v Radgoni, v Mariboru je zaključil gimnazijo in nato študiral bogoslovje. Bil je kaplan v Žalcu in po smrti Jožefa Rozmana provizor v Slovenskih Konjicah. V letih 1875–1886 je bil profesor moralke na mariborskem bogoslovnem učilišču, od leta 1886 do smrti pa župnik in dekan v Ljutomeru. Za dekana je bil imenovan 15. oktobra 1887.

Read more

Pisati je začel že v gimnaziji in na bogoslovju. V 8. razredu je prevedel Vergilijeve Seljanke in dobil Schillerjevo nagrado. V času, ko je bil kaplan v Slovenskih Konjicah, je napisal Življenje Jožefa Rozmana, konjiškega nadžupnika. Knjigo Življenje našega Gospoda Jezusa Kristusa, ki jo je družba Svetega Mohorja izdala šele leta 1889, je napisal že leta 1871 kot kaplan v Žalcu. Pisal je kratke zgodbe za Vrtec, podlistke za Slovenca in ogromno za Slovenskega gospodarja (posebej za njegovo Cerkveno prilogo). Poslovenil je Knechtove Zgodbe svetega pisma, ki so potem štirikrat izšle pri Herderju v Freiburgu. Mnogo se je trudil pri Slovenskem prijatelju, za katerega je uredil več Rozmanovih pridig. Napisal je veliko povesti in biografij. Pisal je tudi v nekdanji Kres, v knjige Družbe Svetega Mohorja in v Drobtinice, v katerih najdemo življenjepis pokojnega prelata Franca Kosarja, stolnega mariborskega dekana. Napisal je tudi življenjepis pokojnega stolnega lavantinskega prošta Franca Sorčiča in življenjepis laškega nadžupnika, slovenskega mecena Antona Žuža. Ivan Skuhala je napisal tudi dva molitvenika za bogoljubno mladino ter ocenil mnogo slovenskih in nemških knjig.

Dela (izbor):
- Življenje našega Gospoda Jezusa Kristusa po besedah sv. Evangelistov, 1889
- Jožef Rozman, Kn. šk. konzistorialni svetovalec, častni korar Lavantinske stolne cerkve, dekan in nadžupan Konjiški: izgled pravega dušnega pastirja in krščanskega rodoljuba, 1874
- Župnija in božja pot Device Marije v Puščavi, 1904
- Duhovnija sv. Križa nad Mariborom, 1886


Viri in literatura
I. Geršak: Ormoški spomini: ob petindvajsetletnici Ormoške posojilnice in ob tridesetletnici svojega beležništva v Ormožu, Ljubljana, 1902.
J. Voh: Ivan Skuhala, kn. šk. duhovni svetovalec, župnik in dekan ljutomerski: življenjepisne črtice, Maribor, 1903.
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 1036.

Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/skuhala-ivan/
Avtorica gesla: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

Priporočamo tudi: 
http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi577985/

Photo gallery

Information

Title

18. februarja 1903 je v Ljutomeru umrl Ivan Skuhala, teolog, nabožni pisatelj in prevajalec

Date of Event

18. februar 1903

Published

18.02.2021 00:00

Modified

18.02.2021 11:56

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam