skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

17. november 1850 - pridobitev koncesije za proizvodnjo železa v Štorah

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
17. november 1850 - 
pridobitev koncesije za proizvodnjo železa v Štorah

Pred 170 leti se je pričela gradnja železarne v Štorah, ko je 17. novembra 1850 Ministrstvo za poljedelstvo in rudarstvo Avstrijske monarhije podelilo FRIEDRICHU BRUNU ANDRIEU Koncesijo za gradnjo pudlarne in valjarne v Štorah.

V Štorah, kjer je FRIEDRICH BRUNO ANDRIEU postal prvi lastnik in začetnik za tiste čase sodobne tovarne, je kasneje nastala uspešna železarna, ki je spremenila kraj. Železarna Štore je bila na celjskem tudi prvo industrijsko podjetje(1850),  sledili sta ji Cinkarna(1873) in Westnova tovarna emajlirane posode(1894). Friedrich Bruno Andrieu je pomembno vplival na oblikovanje proizvodnih in poslovnih procesov v 19. stoletju, ki se nanašajo na železarsko proizvodnjo v raznih krajih tako v Sloveniji kot v Avstriji. Največji pečat je pustil v Štorah, Slovenija, in v kraju Bruck an der Mur, Avstrija. V obeh krajih je bil začetnik podjetniške ideje in ustanovitelj ter prvi lastnik tovarne. Kasneje so v obeh krajih nastala zelo uspešna podjetja in ju spremenila. Pri teh spremembah je poglavitno vlogo odigrala industrija, ki je bila vodilna panoga, pospeševala je nastanek in razvoj drugih dejavnosti.

(po viru: Orožen Janko, Arzenšek, Štefan, Belej, Marjan in drugi …, Slovenske železarne, Železarna Štore, Zbornik, 1975, str. 5–12).

Vir: http://zelezarski-muzej.si/novo/?p=2749

Pripravila Slavica Glavan, Železarski muzej Štore 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Title

17. november 1850 - pridobitev koncesije za proizvodnjo železa v Štorah

Date of Event

17. november 1850

Location

Štore

Published

17.11.2020 12:06

Modified

17.11.2020 12:28

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam