skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

14. februar 1991 - izide prva številka edinega slovenskega časopisa na Madžarskem

Iz domoznanske zbirke na današnji dan ...
14. februar 1991 - izide prva številka edinega slovenskega časopisa na Madžarskem

Na Valentinovo leta 1991 je izšla in med bralce prišla prva številka časopisa Porabje, ki je edini slovenski časopis na Madžarskem. Sprva je časopis, ki porabske Slovence v maternem jeziku informira o dogajanju v njihovi pokrajini in tudi širše, izhajal vsak drugi teden, leta 2005 pa je postal tednik.

Read more

V časopisu Porabje so prispevki zapisani v slovenskem knjižnem jeziku in porabskem narečju, kar ima veliko vlogo pri ohranjanju narodnostne identitete in slovenskega jezika med porabskimi Slovenci. V nekaj prvih številkah so bila besedila ali kakšni povzetki tudi madžarskem jeziku, a so to hitro opustili, in na prvo mesto postavili slovenski jezik, knjižni in narečje. Sprva je izhajal na šestih straneh, a je že po nekaj številkah začel izhajati na osmih, od leta 2017 pa izhaja na dvanajstih straneh.

Založnik je že od vsega začetka Zveza Slovencev na Madžarskem v Monoštru, ki je bila ustanovljena v letu 1990, prav tako je glavna in odgovorna urednica že ves čas, torej 30 let, porabska Slovenka Marijana Sukič.

Časopis Porabje je do vključno leta 2016 dostopen na Digitalni knjižnici Slovenije, kar je rezultat projekta med Zvezo Slovencev na Madžarskem in Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota, novejše številke pa najdemo na spletni strani Zveze Slovencev na Madžarskem.

 

Photo gallery

Information

Title

14. februar 1991 - izide prva številka edinega slovenskega časopisa na Madžarskem

Published

14.02.2021 14:32

Modified

14.02.2021 14:43

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam