skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

12. julija 1852 se je v Hrastniku rodila Ana Dimnik (rojena Peklar) - slovenska mati

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
12. julija 1852 se je v Hrastniku rodila Ana Dimnik (rojena Peklar) - slovenska mati. Umrla je 27. januarja 1921 v Trbovljah. 

Že kot mladenka se je od svojega sorodnika, gostilničarja Franca Roša in trboveljskega župnika Hašnika navzela svobodomiselnih pogledov o enakopravnosti slovenskega jezika z nemškim, o šoli, ki naj bo v slovenskem jeziku in o tem, da naj bodo vsi slovanski narodi združeni v eni državi. Leta 1875 se je poročila s Francem Dimnikom in leto kasneje v Trbovljah prevzela gostilno, ki jo je vodila do svoje smrti.

Njena gostilna je bila zbirališče narodno buditeljskih somišljenikov, zato si je prislužila laskavi naziv – slovenska mati. Ustanovila je moško in žensko podružnico Ciril-Metodove družbe, pevsko društvo Zvon, sodelovala v sokolskem društvu. Kot zavedna Slovenka v svoji gostilni ni trpela nemčurjev. Ljudje so jo spoštovali in cenili, ker je pomagala vsem, ki so bili pomoči potrebni: domačim siromakom, ruskim ujetnikom, revnim dijakom in študentom (med drugim tudi Ivanu Cankarju, Otonu Župančiču, Vladimirju Levstiku).

Read more

Leta 1910 je šla v Beograd na kronanje kralja Petra I. z večjo skupino Slovencev. To je povzročilo, da so jo avstrijske oblasti strogo nadzorovale vse do konca cesarstva. Njeno delo je navdahnilo pisatelja Vladmirja Levstika, opisal jo je v svoji knjigi Gadje gnezdo. Ko je Ana Dimnik, leta 1921 umrla, se je njenega pogreba udeležilo nad deset tisoč ljudi.

V Pizzeriji Dimnik v Trbovljah je urejena njena spominska soba, na pročelju hiše pa je spominska plošča z njenim reliefom, delom kiparja Franca Bernekerja.

https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/dimnik-ana/

Avtor gesla: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Photo gallery

Information

Title

12. julija 1852 se je v Hrastniku rodila Ana Dimnik (rojena Peklar) - slovenska mati

Date of Event

12. julij 1852

Published

12.07.2021 00:00

Modified

27.01.2021 12:13

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam