skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Lojtrniki, tradicionalni in najbolj razširjeni kmečki vozovi, so bili namenjeni prevozu trave in sena, pa tudi drugega tovora. Izdelani so bili iz bukovega lesa, brez premaza. Vlekli so jih s konjsko ali volovsko vprego. Voz je ob straneh imel lestvam podobna nastavka. Seno je bilo potrebno nanj zelo skrbno stlačiti in ga na vrhu povezati, da med vožnjo ne bi padlo z njega. Lojtrniki so bili kolarski izdelki. Kolarstvo – izdelovanje koles in kočij – sodi med najstarejše veščine, ki jih je moral človek obvladati, če je hotel prevaž ...

Read more

Lojtrniki, tradicionalni in najbolj razširjeni kmečki vozovi, so bili namenjeni prevozu trave in sena, pa tudi drugega tovora. Izdelani so bili iz bukovega lesa, brez premaza. Vlekli so jih s konjsko ali volovsko vprego.

Voz je ob straneh imel lestvam podobna nastavka. Seno je bilo potrebno nanj zelo skrbno stlačiti in ga na vrhu povezati, da med vožnjo ne bi padlo z njega.

Lojtrniki so bili kolarski izdelki. Kolarstvo – izdelovanje koles in kočij – sodi med najstarejše veščine, ki jih je moral človek obvladati, če je hotel prevažati tovore na večje razdalje.

 

Photo

Location

Show location

Information

Copyright status

license CC BY-NC

Copyright

Nevenka Korpič

Authors

Korpič, Nevenka

Čas nastanka fotografije

2020

Keywords

Velika Nedelja, GRAD, ETNOLOŠKE ZBIRKE

Relation

Is part of etnološke zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož, enote v Ormožu

Digital collections containing this multimedia element

Etnološka zbirka v gradu Velika Nedelja

Date of digitalisation

18.11.2020 14:43

Published

19.11.2020 08:47

Modified

18.11.2020 15:05

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam