skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Župnik Anton Mrkun

Župnik Anton Mrkun, rojen v Studencu pri Igu leta 1876, je homško župnijo prevzel leta 1909. Na Homcu je pustil izjemen pečat na duhovnem, prosvetnem in gospodarskem področju. 

Read more

Izjemne zasluge pa je imel tudi pri izgradnji Društvenega doma, kar je bil izjemen podvig, če pomislimo, da je v času gradnje potekala prva svetovna vojna in je vsega primanjkovalo. Bil je izjemno sposoben in nemogoče je našteti vsega, česar se je lotil in organiziral- Matiju Koželju je naročil poslikavo kupole in drugih sten homške cerkve, organiziral elektro - strojno zadrugo, elektrarno, živinorejsko zadrugo, ustanovil homško hranilnico in posojilnico. V sirotišnici (Društveni dom) je ustanovil šolo, ki so jo vodile ljubljanske usmiljenke. Prirejal je razne tečaje. Bil je abstinent in in je vse abstinentne organizacije v kamniškem okraju združil v lokalno zvezo. Zelo resno se je posvečal problemu alkoholizma, saj je menil, da je slovenski narod preveč vdan alkoholu. Tako resno se je lotil tega problema, da se je ves čas izobraževal o tem tudi v tujini in napisal veliko protialkoholnih člankov in knjig. Velikokrat je predaval na protialkoholnih tečajih. Celih 20 let je vodil prosvetno društvo in podpiral petje. Napisal je tudi nekaj knjig, med drugim je leta 1925 izšla njegova knjiga z naslovom Homec, v kateri je popisana zgodovina kraja, tudi potek gradnje Društvenega doma. Dve leti kasneje je izšla njegova knjiga Protialkoholno gibanje v Sloveniji. Seznam se tu ne konča. Bil je dobrodelnik in velik borec. Leta 1929 je Homec zapustil. Kasneje je bil župnik v Dobrépoljah. Ob osvoboditvi je šel v Ameriko, kjer je leta 1961 umrl v Clevelandu. 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

religion
society

Author of the digital collection

Kristina Galun

Keywords

Cerkev Marijinega rojstva Homec, Mrkun, Anton, SLOVENSKI DUHOVNIKI, Homec, krajevna zgodovina

Published

13.11.2019 13:31

Modified

02.11.2019 10:59

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam