skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  
Matija Hodnik, Žontov, je na tem mestu leta 1894 postavil ledenico, ki so jo uporabljali do leta 1923. Read more
Tega leta jo je Ignac Hodnik preuredil v shrambo za vozove in drugo orodje ter napravil vrata proti okrajni cesti. »Prezidavi je nasprotoval sosed Ivan Molek, ki je do tedaj rabil prostor pred ledenico za razkladanje drv in drugih potrebnih stvari za svojo hišo. Po Molkovih besedah bo njegova hiša postala zaprta okrog in okrog, nova shramba za staro šaro pa tudi ne bo okras Stari cesti, ki je že sedaj v slabem stanju. Gradbena direkcija iz Ljubljane je pritožbo zavrnila, ker je uporaba obcestnega javnega sveta za razkladanje drv in druge zasebne namene po 7 paragrafu  cestnopolicijskega reda za Kranjsko deželnega zakonika iz leta 1874 prepovedana …«

Shramba je v poznejšem času služila kot skladišče kož, ki jih je Žontov Lenk odkupoval za Koteks. Tu je nekaj časa Žontov Janko zbiral staro železo. Potem sta imela Iglov sin Jože in pozneje sestra Tatjana svojo frizerijo. Prav tako se danes v stavbi  nahaja frizerski salon Oli.

Photo gallery

Index

Information

Categories

history
economy

Keywords

Hodnik, Matija, ledenice, Par, Stara cesta, Vrhnika

Published

13.08.2010 13:24

Modified

26.08.2010 10:02

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam