skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Žlebičev mlin v Domanjševcih

V Domanjševcih, sredi vasi pri potoku Mala Krka, stoji še danes lesen in delno zidan Žlebičev mlin iz začetka 20. stoletja. Kot poročajo viri, je mlin leta 1901 od tedanjega križevskega duhovnika Janeza (Janoša) Berkeja za šest tisoč kron kupil Franc (Ferenc) Žlebič.

Read more

Pred prvo svetovno vojno je bil mlin nekoliko moderniziran, zamenjali so mlinske kamne, pozneje nabavili tudi parni stroj za mlin in krožno žago za žaganje lesa. Po podatkih iz leta 1940 je mlel na leto le dva meseca.

V mlinu so poleg žit začeli hladno stiskati tudi bučno olje. Na vodni pogon so kasneje priključili tudi generator za proizvodnjo električne energije, predvsem za lastne potrebe pri razsvetljavi mlina in stanovanjske hiše. Janos Žlebič je bil vajenec pri očetu, od leta 1938 do 1945 je bil pomočnik v Lutharjevem mlinu na Hodošu, po očetovi smrti pa je med leti 1957 in 1982 vodil mlin v Domanjševcih.  Pri mlinu je imel skromno delavnico, razna orodja in stružnico za les.  Leta 2000 so zamenjali strešno kritino na mlinu, zunanje elemente so popravili in pobarvali. V mlinu so ohranjeni mehanizem, mlinski kamen in vodno kolo. Mlin je vpisan v Register nepremične kulturne dediščine.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Klaudija Sedar

Keywords

mlin, MLINARSTVO, potok

Published

06.06.2019 18:59

Modified

06.06.2019 18:46

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam