skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Življenjska zgodba Franca Pračka

Življenjska zgodba Franca Pračka (11.12 1903 - 10. 01.1976) je zgodba moža, družinskega očeta, zavednega primorskega človeka, ki je bil leta 1943 mobiliziran v italijanske posebne bataljone, v katerih je prebil kar 30 mesecev. Po bivanju na Sardiniji, Korziki in Franciji se je novembra 1945 vrnil domov. Med bivanjem v posebnih bataljonih je vestno pisal dnevnik. Med zapisi so tudi tako imenovana »mutasta pisma«, ki jih je pisal v zvezek v dolgih mesecih po razpadu Italije, in pesmi, ki jih je pod psevdonimom Klančar objavljal v časopisu Naša zvezda.

Read more

Oče Franca Pračka je umrl kot vojak v prvi svetovni vojni leta 1915 in takrat dvanajstletni Franc je moral pustiti šolo in poiskati delo, da je mami pomagal preživljati družino. Bil je najstarejši in edini sin. V družini so bile še štiri sestre in stara mati. Tudi potem, ko se je poročil z Ano Bizjak, po domače Ihan'no, je domače in mamo preživljal z občasnimi deli v Tekstilni tovarni v Ajdovščini, v železnini pri Pračku na današnjem Lavričevem trgu v Ajdovščini, največ pa je delal v pruftu, kamnolomu v Žapužah, kjer so kopali in pripravljali različen gradbeni material (gramoz, pesek …). Njegovo veliko veselje pa je bila kmetija.

V začetku leta 1943 je Franc Praček z ženo Ano, otroki Anico (1933), Francem (1934), Francko (1937), Ivanom (1938) in materjo živel v Klancu, kot se je reklo pri njihovi hiši v Dolgi Poljani. Bila je vojna, toda Franc ni bil vojaški obveznik, ker je moral po smrti očeta kot edini sin skrbeti za družino.  

 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Zdenka Žigon

Keywords

1941-1945, 20. stoletje, druga svetovna vojna, ljudski pesniki, posebni bataljoni

Published

29.09.2016 12:57

Modified

15.01.2019 13:25

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam