Map  

Na poti v ZDA se je Katka Zupančič zavedala da prihaja v nov svet z drugačnimi navadami, načinom življenja in da se bo morala do neke mere temu  tudi prilagoditi. Kot je zapisala ''Če že me moja življenjska pot vodi v to deželo, moram in hočem skušati, da se ji čim prej privadim in prilagodim, to je bil moj sklep, ko sem jadrala proti New Yorku.''[1]

Takoj ko je prišla v ZDA, se je Zupančičeva vključila v življenje tam živečih Slovencev. Najbolj je bila dejavna na področju kulture. Kmalu je začela objavljati svoja dela v časopisih, ki so jih izdajali ameriški Slovenci.

Ni presenečenje, da je najprej začela objavljati v Mladinskem listu – Juvenile[2], ki ga je izdajala Slovenska narodna podporna jednota (SNPJ), kajti prvi urednik tega časopisa je bil njen mož Jakob Zupančič.

 

Read more

Prav tako se je vključila v socialistično gibanje.

Sodelovala je tudi pri dramskem odseku Socialističnega kluba št. 1 Jugoslovanske socialistične zveze v Čikagu. Dramski odsek kluba je na oder postavljal igre s socialno vsebino,  Katka Zupančič pa je bila ena od šepetalk. Prav tako je bila Katka Zupančič tudi režiserka in dramatičarka. Poznano je, da je kot spremljevalka potovala z mladinskimi gledališkimi skupinami, ki so obiskovale naselbine v ZDA živečih Slovencev.

V veliko pomoč je bila tudi svojemu možu Jakobu Zupančiču pri urejanju časopisa Mladinski list. Za objavo je pripravila nekaj prevodov del tujih avtorjev. Kot zanimivost, bila je prva ilustratorka lista.

Kot že omenjeno sta z Louisom Benigerjem sta vodila slovensko šolo čikaškega društva Pioneer št. 559 SNPJ.   

Katka Zupančič je ohranjala stike s staro domovino. Družina je se je odpravila na obisk, prvič leta 1930 in nato 1938. 

V začetku 1963 sta se zakonca Zupančič  preselila v Kalifornijo (Los Gatos), kasneje se jim je pridružila tudi hči Helena.

Katka Zupančič je umrla v bolnišnici, 8. septembra 1967, v 78. letu starosti. Pokopana je v Spominskem parku v Los Gatosu.


[1] Zupančič, Katka, Pismo iz Amerike, Ameriški družinski koledar (ADK), 1929, str. 188.

[2] Mladinski list je začel izhajati 1922 v Čikagu in se je kasneje preimenoval v The voice of youth. Časopis je bil namenjen, kot že samo ime pove, mladim bralcem.

Photo gallery

Information

Categories

culture

Author of the digital collection

Andrej Črnič

Keywords

DOMOZNANSTVO, Združene države Amerike

Published

21.11.2019 08:13

Modified

19.11.2019 11:34

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam