skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Lovrenc je kraj z več kot 900-letno zgodovino. Prvi naseljenci doline ob Radoljni so bili kmetje s Koroške, kar se še danes pozna v mehki koroški govorici. Dolina je bila gospodarsko zanimiva kot pašnik za črede, predvsem drobnice. Kraj se prvič omenja v listinah šentpavelskega benediktinskega samostana leta 1091. Do 13. stoletja je Lovrenško podolje doživljalo hitro preobrazbo z močno kolonializacijo. Prihajalo je vse več priseljencev s Koroške. Kraj se je razvijal pod močnim cerkvenim vplivom.

Read more

V 19. stoletju se pojavijo začetki industrializacije. Najmočnejšo vlogo ima v tem obdobju steklarstvo. Bogate zaloge lesa, razpoložljive vodne sile Radoljne, kremenčevega peskav tonalitnih plasteh, dovoz apnenca z južne strani Pohorja, transport po Dravi, rudarstvo, oglarstvo, železarstvo; vse to je narekovalo vedno večji pritok prebivalstva v kraj. Preselili so se številni Nemci z Bavarske, ki so postali lastniki gozdov, žag, lesne trgovine, steklarne in obrtnih delavnic.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

history

Author of the digital collection

Tadeja Gregorinčič, Jože Javornik

Keywords

ZGODOVINA

Published

22.06.2009 15:11

Modified

16.01.2019 12:32

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam