skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

V Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica smo v mesecu aprilu in maju 2019 gostili prav posebno razstavo, ki smo jo poimenovali Zgodbe v steklu. Na razstavi Slovenjebistričana Alojza Praha, ki je zakorakal že krepko v osemdeseta leta, je bilo na ogled steklo, ki mu z graviranjem in brušenjem da dušo in dragoceno vrednost.

Read more

Življenje mu je namenilo steklo in smisel za estetiko. Začetki njegove poklicne poti segajo v leto 1950, v Rogaško Slatino, v učne brigade. Pokojnino si je prislužil v steklarnah. Služboval je v steklarni v Rogaški Slatini, v Tovarni steklenih izdelkov v Slovenski Bistrici, v Kristalu Maribor in nazadnje v Luminusu v Slovenski Bistrici.

Leta 1964 si je kupil prvi stroj, kjer je svoje znanje iz službe ob popoldnevih in vikendih v hobiju »izbrusil« do potankosti. In še danes je tako, kljub zakorakanju v krepka osemdeseta leta. Nastajajo najrazličnejše gravirane podobe, predvsem motivi iz narave in številni lovski motivi, srnjaki, fazani, orli, petelini. Leta 2014, ko je Čebelarsko društvo Slovenska Bistrica praznovalo visok jubilej – 90 let delovanja, je za darila izdelal panjske končnice. 

Ob vseh svojih stvaritvah je najbolj ponosen na šah, ki mu je dal največ, bil je preizkušnja po zahtevnosti in terjal je veliko časa od začetne ideje preko figur, ki so romale v smeti, do končnega izdelka. Gre namreč za figure, ki so iz stekla izrezljane oz. izbrušene (in ne vlite v modele). Ob tem velja poudariti, da pri svojem delu uporablja steklo, ki bi sicer končalo na deponiji.  

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Natalija Stegne

Keywords

razstava, STEKLARSTVO, Prah, Alojz, Slovenska Bistrica

Published

25.07.2019 12:06

Modified

25.07.2019 12:05

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam