skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Zbirka kipov šmarske Kalvarije v Muzeju baroka

Muzej baroka, odprt avgusta 2015, se navezuje na baročno Kalvarijo, ki se vije iz Šmarja pri Jelšah do cerkve sv. Roka na bližnjem hribu. Ponuja stalno razstavo 43 originalnih, več kot 260 let starih lesenih skulptur iz kalvarijskih kapel, s pomočjo video projekcije pa obiskovalca popelje tudi na ogled petih najlepših baročnih cerkva Obsotelja in Kozjanskega.

Read more

V muzejski postavitvi so kipi izvzeti iz konteksta skupin v kapelah, da lahko laže razumemo in dojamemo njihovo umetniško razsežnost. Originalne kipe lahko obidemo, se jih dotaknemo, si jih ogledamo in doživimo iz vseh zornih kotov, kar omogoča vpogled v kiparsko ustvarjanje v sredini 18. stoletja.  

Avtorica muzejske postavitve je Meta Hočevar, utemeljiteljica sodobne slovenske gledališke scenografije in dobitnica številnih nagrad in priznanj. Je prejemnica Prešernove nagrade za življenjsko delo, s svojim delom pa se je proslavila tudi v tujini.

Hočevarjeva je sodelovala s projektantskim podjetjem Studio List iz Celja že pri načrtih za rekonstrukcijo župnijskega gospodarskega poslopja. Le to je namreč s pomočjo evropskih sredstev za regionalni razvoj in sredstev Občine Šmarje pri Jelšah dobilo novo poslanstvo in postalo muzej.

Viri:

Mihael Napotnik: Križev pot ob bregu sv. Roka v Šmarju pri Jelšah, v Mariboru 1913. Ivan K. Vreže: Šmarje pri Jelšah, Šmarje 1923. Sergej Vrišer: Sv. Rok nad Šmarjem pri Jelšah, Maribor 1971. Muzej baroka Šmarje pri Jelšah, Šmarje pri Jelšah 2015. Metoda Kemperl: Matej Vrečer, Šmarje pri Jelšah 2016.

 

 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Knjižnica Šmarje pri Jelšah

Keywords

MUZEJI, RAZSTAVE, BAROK, CERKVENA UMETNOST, BAROČNO KIPARSTVO

Published

04.10.2016 12:26

Modified

07.10.2016 09:39

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam