Map  

Zaznamovani s šolo

Učilnice in hodnike osnovne šole v Šentrupertu je v preteklih stoletjih obiskovalo kar nekaj znanih ljudi, ki so ostali povezani s šolo in Šentrupertom.  Nekateri so drgnili šentruperske šolske klopi, drugi so na šoli poučevali in tako v kraju pustili sledi.

Read more

Dva izmed učiteljev, ki sta na začetku kariere poučevala na osnovni šoli v Šentrupertu sta bila slovenski jezikoslovec in kasnejši univerzitetni profesor ter avtor Slovenske slovnice in jezikovne vadnice ter mnogih učbenikov France Žagar, pisateljica Minka Krejan (pravo ime Marta Kmet) ter Štefan Kamin, ki je kasneje postal ravnatelj na Osnovni šoli Trebnje. Na šolo je pomembno vpival tudi Jože Zupan, ki je na šoli najprej služboval kot učitelj, nato pa kot dolgoletni ravnatelj. Jože Zupan je sledi svojega udejstvovanja pustil tudi v društvu Bralna značka in mnogih delih ter razstavah, ki jih je uredil. Za svoje delo je prejel Schwentnerjevo nagrado, je častni občan Občine Šentrupert in častni član Knjižnice Pavla Golie Trebnje.

Med znanimi učenci najdemo antropologa dr. Jožeta Ramovša, hidrogeologa dr. Jožeta Uhana, slovensko dialektologinjo dr. Vero Smole, direktorico zavoda Slovenija transplant prim. Danico Avsec, pesnika Ivana Gregorčiča in mnoge druge.

Photo gallery

Location

Information

Author of the digital collection

Patricija Tratar

Published

01.04.2019 04:50

Modified

18.03.2019 12:23

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam