skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Zavod za urbanizem Maribor

V novozgrajeni stavbi v Grajski ulici 7 sta 1. januarja 1965 začela poslovati Zavod za stanovanjsko in komunalno gradnjo ter Zavod za urbanizem Maribor.

Read more

Zavod za stanovanjsko in komunalno gradnjo je imel svoje prostore v 1. in 2. nadstropju, Zavod za urbanizem Maribor pa v 3. in 4. nadstropju.1

V pritličju so uredili razstavni prostor za »stalno ekonomsko in urbanistično dokumentacijo Maribora«. Predvideli so še prodajalno Založbe Obzorja Maribor. Novega razstavnega prostora so se razveselili tudi mariborski kulturniki, vendar je njihovo navdušenje skalila visoka najemnina.2

Na Zavodu za urbanizem Maribor je mestni gradbeni arhiv in gradbeno fototeko urejal geodet in odličen amaterski fotograf Anton Vončina. Leta 1894 rojeni Idrijčan je v Maribor prišel leta 1926. Zaposlil se je na gradbenem uradu Mestne občine Maribor. Umrl je leta 1969. S svojim vestnim delom je Anton Vončina ustvaril gradbeno fototeko Maribora, kakršno verjetno premore le redkokatero slovensko mesto. Po njegovi smrti so na Zavodu za urbanizem Maribor nadaljevali z urejanjem gradbene fototeke. Gradivo do leta 1974 je prevzel Pokrajinski arhiv Maribor.

Viri:

1. V eni zgradbi – vsi podatki. V: Večer, 13. 1. 1965, str. 4.
2. Smasek, L: Res tako zgodnja smrt? V: Večer, 7. 7. 1965, str. 8.

 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Sabina Lešnik

Keywords

Maribor, Zavod za urbanizem Maribor

Published

31.12.2015 08:08

Modified

07.05.2020 15:45

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam