Map  

Zapuščina Iva Arharja

Zasebna knjižnica profesorja Iva Arharja je največja od treh zasebnih knjižnic, ki jo v svojih zbirkah hrani Domoznanski oddelek Knjižnice Ivana Potrča Ptuj in prav gotovo ena najobsežnejših zasebnih knjižnic sploh. Kot samostojen, ločen korpus je umeščena v posebno sobo, kjer ji družbo dela knjižna zapuščina ptujske etnologinje in umetnostne zgodovinarke dr. Štefke Cobelj.

Read more
Po podatkih iz Cobiss-a obsega 11.311 enot gradiva oz. 5.254 naslovov različnih publikacij, od tega 4.959 naslovov monografij in kar 295 naslovov različnih serijskih publikacij. Odlikuje jo širok izbor domače in tuje literature, predvsem s področja književnosti, literarne teorije in literarne zgodovine, veliko pa je tudi gradiva s področja filozofije, psihologije, religije, umetnosti (likovne, filmske, gledališke …), jezikoslovja, zgodovine in geografije ter s področja vzgoje in izobraževanja, planinstva, narave in botanike, kar priča o strokovni usmerjenosti ter široki razgledanosti njenega ustvarjalca. Najštevilčnejše so publikacije v slovenskem jeziku, sledijo jim tiste v nemškem, hrvaškem in srbskem ter francoskem, ruskem in angleškem jeziku, nekaj pa je tudi publikacij v češkem, poljskem in bolgarskem jeziku.

V ptujski knjižnici je shranjena tudi ostala zapuščina ptujskega profesorja: osebni dokumenti, pisma in razglednice, zapiski iz literarne zgodovine, literarne teorije in stilistike, različno gradivo za pouk slovenskega jezika s književnostjo ter filmsko vzgojo, katalogi domačih in tujih založb, planinski in turistični vodniki, planinske karte, različni zemljevidi in drugo. V njegovi zapuščini je tudi okoli 3.000 razglednic s podobami gora, planinskih koč, različnih slovenskih in evropskih krajev ter njihovih kulturnih znamenitosti. Le-te so pomemben del kulturne zapuščine nekega prostora in časa in pomemben zgodovinski vir.


Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Melita Zmazek

Keywords

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, profesorji, Ptuj, Slavisti, ZASEBNE KNJIŽNICE, ZNAMENITE OSEBNOSTI

Published

02.10.2015 10:16

Modified

22.08.2018 10:46

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam