Map  

Zagotovo je Katka Zupančič pustila močen pečat med Slovenci in njihovimi potomci v ZDA. Brez dvoma je njeno in delo drugih angažiranih Slovencev pripomoglo k ohranjanju narodne zavesti med potomci tam prišlih Slovencev.

Read more

Na tem mestu se postavlja zanimivo vprašanje. Ali bi vsi ti angažirani Slovenci, če bi ostali v domovini, uspeli dati svojemu narodu toliko, kot so to naredili v ZDA? Prej ne, kot da.

Pomembno je dejstvo, da je učiteljska izobrazba, ki jo je Zupančičeva pridobila v stari domovini, zelo koristno vplivala na njeno angažiranje v novi domovini.

Postavlja se tudi vprašanje, ali bi bila Zupančičeva tako aktivna v pisanju, če bi ne bil prvi urednik Mladinskega lista - Juvenile njen mož Jakob? 

Kako koli že, Katka Zupančič ni nikoli zanikala svoje socialistične usmerjenosti. In to ne pomeni samo v svojih literarnih delih, pač pa tudi na splošno. Lahko zasledimo dva ideala, ki sta jo spremljala skozi življenje: prvi je slovenstvo in drugi družbeni napredek za vse.

Tudi v stari domovini ni bila povsem prezrta. O njeni smrti so poročali v Dolenjskem listu. V 42. številki (19. 10. 1967) je Peter Breščak objavil kratek članek o njeni smrti, v 50. številki (14. 12. 1967) je objavljen še en članek s fotografijo.

Ob pregledovanju arhivskega gradiva v Arhivu republike Slovenije sem naletel na pismo njenega moža, Jakoba Zupančiča, ki ga je naslovil na Vatroslava Grilla. V pismu omenja, da je imel Jože Dular namen v Belokranjskem muzeju postaviti kotiček o Katki Zupančič in spominsko ploščo na njenem domu ali kateri od šol kjer je poučevala ter pripraviti izbor njenih literarnih del. 

Pokojnemu Jožetu Dularju, nekdanjemu vodji Belokranjskega muzeja v Metliki, je uspelo izpolniti eno zamisel. 9. maja 1976 so na ''stari'' šolski stavbi v kraju Podzemelj postavili spominsko ploščo nekdanji učiteljici Katki Zupančič. 

Photo gallery

Information

Categories

culture

Author of the digital collection

Andrej Črnič

Published

21.11.2019 08:13

Modified

20.11.2019 12:00

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam