skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Začetek delovanja PGD Podljubelj

Začetki gasilskega delovanja v Podljubelju segajo v leto 1928.

Read more
Začetki delovanja gasilskih društev v Tržiču in okolici segajo v leto 1883, ko je bilo ustanovljeno Gasilsko društvo Tržič (Freiwillige Feuerwehr Neumarktl). To se je udeležilo več zunanjih gasilskih zborovanj, leta 1898 celo na Dunaju. (Kragl Viktor, Zgodovinski drobci župnije Tržič, V Tržiču : Župni urad, 1936, p. 410).
Za ustanovitev PGD Podljubelj je bil prvi pobudnik med vaščani takratni učitelj Slavko Šarabon. Prvi sestanek članov je bil 16. maja 1928 v takratni vaški gostilni »Žvirc«. (Kragl Viktor, Zgodovinski drobci župnije Tržič, V Tržiču : Župni urad, 1936, p. 410) Iz tržiškega gasilskega društva sta bila navzoča Karel Bocak in Franc Golmajer. 20. maja 1928 so se člani že zbrali na ustanovnemu občnemu zboru, pod vodstvom župnega načelnika Sajevca iz Kranja. Izvoljen je bil prvi upravni odbor društva.
Za načelnika je bil izvoljen Ivan Ankele, za poveljnika pa Slavko Šarabon. Odbor so sestavljali še: Franc Zupan, Vinko Srečnik, jakob Meglič, jože Meglič, Franc Kališnik, Jože Ahačič, Anton Podlakar in Janez Kuhar.
 
Z ustanovitvijo upravnega odbora se je začela tudi gasilska aktivnost. Društvo si je po letu dni delovanja nabavilo brizgalno Rosenbauer in jo 30. junija uradno izročilo namenu. To napravo še danes hranijo v gasilskem domu. Prvi ognjeni krst gasilci so prestali na domačiji »Pr' Ukan'«, na Deševnem. Začela se tudi borba društva za svoje prostore. Zasilno so jih uredili v nekdanji občinski ubožnici (danes je v tej stavbi Podružnična osnovna šola Podljubelj), kjer so tudi postavili prvi stolp za sušenje cevi. (Petek Marija, Petek Mihael: 100 [Sto] let organiziranega gasilstva v Tržiču : kronika, Tržič : Požarna skupnost, 1983 , p. 127)


Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam