skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Westni – celjski veleindustrialci

Z izumrtjem grofov in knezov Celjskih leta 1456 je Celje izgubilo položaj knežjega mesta, s tem pa tudi svoj dotedanji pomen. Miniti so morala stoletja, da se je ponovno dvignilo. Njegov ponovni vzpon se je začel šele konec 19. stoletja, povezan pa je bil predvsem  z uveljavljanjem industrije. Med tistimi, ki so bili za razvoj industrije v Celju  najbolj zaslužni, vsekakor posebno mesto pripada Westnom. Predstavljali so pravi fenomen, saj  se jim je v sorazmerno kratkem obdobju uspelo iz skromnih podjetnikov dvigniti v največje industrialce v Sloveniji in vsej Jugoslaviji.

Kot nadvse uspešni podjetniki so Westni zagotavljali kruh tisočim slovenskim delavcem in njihovim družinam. Svoja podjetja so imeli ne le v Sloveniji in drugje v Jugoslaviji, ampak tudi v nekaterih drugih evropskih državah. Pri tem je treba posebej poudariti, da je njihov vzpon med veleindustrialce omogočila predvsem njihova tovarna emajlirane posode v Celju, ki je poslovala tako uspešno, da so z ustvarjenim dobičkom lahko začeli kupovati delnice drugih podjetij. Westni pa se niso uveljavili samo na področju podjetništva, ampak tudi v bančništvu, saj so bili lastniki nekaterih pomembnih denarnih zavodov.

Read more

Njihova nadvse uspešna podjetniška zgodba, ki se je pričela davnega leta 1894 s prihodom Adolfa Westna starejšega v Celje in z ustanovitvijo obrtnega podjetja za emajliranje surove posode, je žal trajala samo okroglega pol stoletja. Končala se je leta 1945 z zaplembo in s podržavljenjem vseh njihovih podjetij in denarnih zavodov ter ostalega premoženja.  S tem so bili Westni kot podjetniki uničeni in so postali zgodovina. Vendar je zapuščina, ki so nam jo pustili, vidna še danes. To so predvsem njihova  nekdanja podjetja v Sloveniji, ki vsa še vedno uspešno poslujejo; v Celju pa na Westne poleg podjetij, ki so nastala iz EMA kot naslednika nekdanje njihove tovarne emajlirane posode, spominja tudi Gaberje, ki kot tipično industrijsko in delavsko naselje predstavlja pomemben arhitekturni spomenik. 

Čeprav so bili Westni podjetniki evropskega formata,  se jih danes spominjajo le še nekateri najstarejši Celjani, medtem ko velika večina ljudi v Sloveniji  zanje ni nikoli niti slišala.  V veliki meri gre to pripisati temu, da se o podjetnikih v obdobju socializma skoraj ni pisalo, če pa se je, pa  se jih je, v skladu s komunistično ideologijo, prikazovalo predvsem kot kapitalistične izkoriščevalce. To je veljalo tudi za Westne. Danes, ko v Sloveniji zasebno podjetništvo znova predstavlja temelj našega gospodarstva in ko so podjetniške sposobnosti posameznikov  znova cenjene, je končno nastopil čas, da Westnom v zgodovini celjske in slovenske industrije priznamo tisto mesto, ki jim pripada.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

economy

Author of the digital collection

Dr. Milko Mikola

Keywords

INDUSTRIJA, tovarna

Published

26.08.2019 11:08

Modified

26.08.2019 10:47

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam