skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  
Za časa Ignaca Marije Attemsa v začetku 18. stoletja zgrajena slavnostna dvorana v vzhodnem traktu gradu je v celoti poslikana s freskami Frančiška Karla Remba. Read more
Na stenah je slikar upodobil antične pokrajine, na prehodu sten v strop so upodobitve iz antične mitologije in renesančne literature, na stropu pa so upodobitve znanosti in umetnosti. Na stropu sta naslikana tudi grba naročnikov poslikave, Ignaca Marije Attemsa in njegove prve žene Marije Regine Wurmbrand. V dvorani visi tudi šest velikih ovalnih slik, tri portretne in tri alegorične. Prvotno so v dvorani visele štiri alegorične slike in dve s portreti naročnikov in njihovimi otroki, ki so danes nadomeščene s tremi potreti predstavnikov družine Moškon iz bližnjega gradu Pišece.

Strop slavnostnega stopnišča v zahodnem traktu je z alegorijami petih čutov poslikal Johann Caspar Waginger, stene pa njegov naslednik Franc Ignac Flurer, ki je tudi avtor poslikav iz okoli leta 1720 v sosednji grajski kapeli. Oltar v kapeli je delo kiparske delavnice Luke Misleja iz Ljubljane.

Photo gallery

Information

Keywords

Brežice, GRADOVI, RAZGLEDNICE, UMETNOSTNA ZGODOVINA

Published

20.01.2012 12:39

Modified

06.02.2012 08:32

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam